Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan de fysiske symptomene ved angst være farlige for kroppen?

Spørsmål

Jeg har innimellom slitt litt med angs og nervøsitet, men har vært bra lenge nå. Merker at når det kommer så slipper det fortere nå enn før. Men de fysiske symptomene er jo sterke den tiden de vedvarer. Jeg kjenner pulsen stige, kroppen knyter seg litt og jeg går med en form for uro i kroppen. Jeg er blitt flink til å bare la det være og gjøre det som jeg ellers vil gjøre når alt er bra. Men så gjør jeg meg av og til opp noen tanker om at dette må jo gjøre noe med kroppen min, og da blir jeg jo redd. Tåler kroppen vår dette godt med tanke på puls,hjerte blodtrykk osv? Viss jeg slipper å bekymre meg for dette, så tror jeg det blir enda enklere for meg å bare ignorere dette fysiske i kroppen. Jeg er ellers frisk og rask. Studerer til PT og løper mye. Det gir meg stor glede.

Svar

Hei.


Så bra at du har så gode mestringsstrategier mot angst, ikke minst de fysiske symptomene som angst gir, slik som raskere puls, spenninger i kroppen m.v. Det er nettopp det du gjør, å ikke bry seg om det, overse det, og ikke være redd for det eller å prøve å unngå det, som er tusenkronerstipset mot angst. Nå har du imidlertid lurt litt på om disse fysiske symptomene på angst, kan være uheldige for kroppen din, og blir noe redd for det. Da er det fornuftig at du spør om dette, slik du gjør her, for når du nå får sikker informasjon av meg om at det overhodet ikke kan skade kroppen din, så kan du jo slippe denne bekymringen fullstendig.

Det er kort og greit helt ufarlig, og du kan derfor ignorere det komplett, hvilket altså er "gullstandarden" for egenbehandling og mestring av angst. De fysiske symptomene ved angst er ikke noe annet enn normale kroppslige reaksjoner på økt adrenalinmengde i blodet, noe som er en naturlig del av en velfungerende kropp, og viktig for oss, når vi skal yte litt ekstra, løpe litt fortere, løfte litt tyngre eller hva det måtte være. Da trenger vi økt puls og økt blodtrykk. Men ved angst så er det altså bare denne alminnelige adrenalinreaksjonen, som på en måte kommer "på feil sted og til feil tid", men som prinsipelt er identisk med kroppens adrenalinrespons i de settinger hvor det er vanlig og nyttig å få økt adrenalinnivå i kroppen. Dersom slike fysiske angstsymptomer så gir redsel og angst hos den som opplever slikt, (i motsetning til deg, som ikke bryr deg), så vil det gi ytterligere økte adrenalinnivåer, hvilket igjen forverrer f.eks. hjertebanken osv. Altså som bensin på bålet. Og nettopp derfor er det å "ikke bry seg" en så utrolig effektiv måte å egenbehandle angst på. Noe mer effektivt finnes ikke.

Håper det var greit svar, ha det riktig bra.