Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan angst medføre kroppslig helseskade?

Spørsmål

Hei! Har i perioder slitt med litt angst/bekymring, men har stort sett hatt dette under kontroll. Nå har jeg fått kjent det på kroppen igjen siste mnd men har taklet det ganske bra... Men jeg er litt redd for hva denne angsten gjør med kroppen min når jeg kjenner på frykt og redsel. Pulsen øker, jeg svetter og føler meg elendig. Har ikke vært redd for angsten før nå, for jeg vet det går over, men nå frykter jeg både for hjerteproblem, blodtrykk, og det som hører med når pulsen øker, og det gjør meg jo bare veldig mye mer engstelig. Jeg trener mye løping og styrke og dette hjelper meg mye. Håper jeg kan fortsette med det. Trenger jeg bekymre meg for dette kroppslige?

Kvinne 40
Svar

Hei.


Nei, angst er aldri farlig, kun ubehagelig. Og det er mer ubehagelig jo mer redd man er for det. Nå har du uten grunn begynt å bekymre deg for om din angst og de fysiske symptomer som følger med den, kan gi deg kroppslige sykdommer. Da øker naturligvis angsten, og når angsten øker, øker også dine bekymringer for om det kan skade din kroppslige helse.

Men det kan det altså ikke.  Dette er det viktig for deg å vite, for hvis den kunnskapen kan hjelpe deg til å bli mindre redd for angsten, så er dette et svært effektivt virkemiddel for å ikke la angst-snøballen rulle videre.


De fysiske symptomene ved angst som for eksempel rask puls, hjertebank og svetting, er kun den kroppslige effekten av stresshormonet adrenalin, og ingenting annet. Det er det hormonet som skal hjelpe oss ut av farlige situasjoner, som for eksempel ved å løpe fort vekk fra en fare, eller slåss mot en farlig motstander, -ifra naturens siden. Men ved angst får en altså en slik adrenalinutskillelse i kroppen som ved reell fare, bare at det ikke foreligger noen fare. Men man kan "lage seg en fare" ved å legge til feil tanker, som for eksempel at "dette kan være skadelig for hjertet mitt", -hvilket det altså ikke kan.


Det er bra at du trener mye, for det er svært angstdempende, slik du har merket, så fortsett med det. 


Jeg håper og tror at svaret og informasjonen her kan være til hjelp for deg. Ha det bra.