Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan angst gi tungpust og muskelsmerter?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne som har fått diagnosen psykisk angst, og jeg har titt og ofte angstanfall der jeg blant annet hiver etter pusten. Men jeg tror jo jeg er veldig syk. Innbiller meg at jeg har noe med lungene. CRP på 0,05, ingen feber, ingen hoste, litt tungpustet, og har vært det i flere år, som nok kommer av stoffskifte mitt. Smerter i rygg, nakke, og spesielt rundt skulderbladene, med smerter på sidene av ryggen. Smerter i brystet og spesielt rundt brystene (plages med reflux), vondt i magen. Tok røntgen av lungene for omtrent halvannet år siden, og da var det ingen tegn til noe galt. Fysioterapeuten sier jeg har stive muskler og ledd som gir meg plagene og angsten. Går til behandling hos terapeut for angsten. Legen her har lyttet på meg og lydene er fine. Kroppen svikter meg ofte med smerter, svimmelhet og hodepine, og da forsterkes mine tanker på noe galt. Må ofte ty til sofaen. Er alt dette angstrelatert eller feiler det meg mer?Jeg gjør en del pusteøvelser og går turer når jeg føler at nå kan jeg gå når smertene er ikke så intense. Tusen takk.

Kvinne 69
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 69 år, som plages med angst, og du har i tillegg en god del fysisk følbare symptomer som bekymrer deg. Du tenker at "noe må være galt", og lurer på om dine fysiske symptomer skyldes angst eller om det kan være noe annet, altså en uoppdaget fysisk sykdom.


Det er veldig vanlig at angst gir fysisk følbare symptomer, spesielt slike du har. Derfor er angst så absolutt en høyst mulig og sannsynlig forklaring på dine fysiske plager. Men man skal aldri definere kroppslige symptomer som angst, før en er legeundersøkt og før en har fått klarlagt at det ikke skyldes fysisk sykdom, for det kan man jo få, selv om man har angst.

Først når fysisk sykdom er utelukket, har man "lov" til å forklare fysiske symptomer med angst.

Jeg kan jo ikke undersøke deg for å utelukke fysisk sykdom, og har bare tilgang til den informasjonen som du har kommet med her, og ikke kan jeg lese din journal for å se hva som er gjort av undersøkelser og hvilke konklusjoner som er trukket. 

Men jeg forstår av det du leser, at du ser ut til å være grundig undersøkt, og en har altså hittil ikke funnet noen tegn til at dine plager skulle skyldes fysisk sykdom. Når en ikke finner tegn til fysisk sykdom, så skyldes det som hovedregel at det heller ikke foreligger noen fysisk sykdom.

Du er altså ute etter en bekreftelse på at alle dine fysiske plager skyldes angst, noe jeg godt kan forstå. Jeg tror også det ville være veldig nyttig for deg å kunne slå deg til ro med det, for da ville du jo slippe den angsten som usikkerheten og frykten for å ha en fysisk sykdom er for deg.

Derfor er mitt klare råd til deg at du oppsøker fastlegen din nettopp med akkurat denne "bestillingen": Du ønsker å få bekreftet at det ikke er noen tegn til at du har noen fysisk sykdom, slik at du kan slå deg til ro med at det skyldes angst, og derved kunne slippe å bekymre deg. Dette vil avgjort fastlegen din kunne hjelpe deg med, men du må være veldig konkret i din bestilling til fastlegen, og formulere din grunn til å gå til legen slik jeg foreslo ovenfor.


Du går også til behandling for din angst, og det er bra. Du må naturligvis fortelle terapeuten om disse tingene også, da disse kroppslige plagene absolutt synes å være en del av din angst.


Jeg håper informasjonen og rådene her kan være til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til.