Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan angst gi fysiske symptomer?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 32 år som de siste tre månedene har slitt med angst. Før angsten kom hadde jeg en meget stressende periode (varte i flere måneder) både på jobb og ifbm. tidkrevende hobby, så det er kanskje ikke så rart at jeg endte opp med angst. Jeg har hatt angst tidlig i 20-årene også, men da gikk den over av seg selv etter en tid. Nå har den "klort seg fast" i større grad enn jeg opplevde før. Det er hovedsakelig helseangst og panikkangst jeg sliter med. Jeg har begynt å kjenne igjen angsten og takler den litt bedre nå, men plages fremdeles av fysiske symptomer som innimellom gjør meg usikker. I begynnelsen var jeg mest plaget av hjertebank og var naturlig nok bekymret for hjertet. Dette kommer og går litt fremdeles, men de siste ukene har jeg derimot vært mest plaget av en konstant uro og nervøsitet (uten grunn) og de siste 2-3 dagene har jeg hatt et konstant trykk over brystet. Det er lokalisert i øvre del av brystet, fra omtrent midten av brystbenet og opp mot halsen, og jeg har følelsen av å være tungpustet. Det er ikke smertefullt, bare ubehagelig. Jeg har også en del stive muskler i nakken . Ingen kvalme eller stråling ut i armene. Jeg har vært hos lege og tatt en rekke blodprøver, urinprøve, vanlig EKG og blodtrykk. Alt var normalt. Spørsmålet mitt nå er om dette trykket jeg kjenner skyldes angst? Legen forteller meg at det kommer av angsten, men jeg blir usikker når det kjennes så veldig fysisk. Selv de korte stundene jeg ikke kjenner meg spesielt urolig/nervøs har jeg dette trykket. Kan man få et slikt trykk av stive muskler i brystet?

Kvinne 32
Svar

Hei.


Det er meget velkjent og vanlig, at angst kan gi fysisk følbare symptomer. Hos oss alle er der ingen klare avgrensinger mellom kropp og psyke, det ene påvirker det andre, i begge retninger. Dette er almenmenneskelig og noe de aller fleste av oss merker nå og da. Tenk på vanlige ting som urolig mage ved stress og bekymringer, stramme nakkemuskler som følge av langvarig stress og belastning osv. Slik du beskriver din situasjon og dine symptomer, inklusive det at du har vært undersøkt av lege uten at det ble funnet tegn til fysisk sykdom, virker det overhengende sannsynlig at det du kjenner, er din angst som gir seg uttrykk i fysiske symptomer. Både fordi vi vet at det er meget vanlig, og fordi du har fått utelukket fysisk sykdom, så er det vanskelig å se for seg annen årsak i ditt tilfelle.

Hadde du ikke vært til lege for å sjekke om det kunne være noen fysiske årsaker, så ville jeg ha anbefalt det, for det er alltid riktig ende å begynne i. En skal jo ikke klassifisere fysisk følbare symptomer som "psykiske" uten å ha sjekket for dette først.

For eksempel vil høyt stoffskifte kunne gi typisk angstlignende symptomer, for å ta et tilfeldig eksempel. Du har tatt blodprøver, sier du, men ikke noe om hvilke. Aldeles for ordens skyld bør du høre med legen din om du har fått dette sjekket, noe jeg sterkt regner med. Rent konkret spør du om du kan få et slikt trykk over brystet som du forteller om, pga stive muskler. Det er helt klart mulig, og det er vanlig. Langvarige spenninger i muskulatur, f.eks. pga angst, vil ofte kunne gi riktig plagsomme fysiske symptomer. 

Hvis det er dette som er tilfelle, noe jeg altså tenker at du har all grunn til å tro, så er en viktig del av behandlingen å dette til etterretning, og være klar over at det, -og ikke fysisk sykdom- er årsaken. For alternativet er jo å spekulere på om en har en uoppdaget fysisk sykdom, og det å gå rundt å være redd for det, er helt klart noe som vil vedlikeholde og kanskje forverre angsten, og ved at angsten forverres, vil muskelspenninger kunne bli verre også. Med andre ord en ond sirkel, som får sitt "drivstoff" av usikkerhet og angst.

Videre så vil avspenningsøvelser kunne være nyttig, f.eks. yoga eller meditasjon, og mange har nytte av psykomotorisk fysioterapi. Fysisk trening er også svært effektivt, både fordi det har en ren angstdempende effekt, men også rent muskulært: En anspent muskel som blir brukt, vil bli mer avslappet etter at den har blitt brukt, det er en refleks.

Men det viktigste er ofte selve dette med å akseptere forklaringen og skjønne sammenhengende, slik jeg har prøvd å hjelpe deg med her. Føler du at du har behov for en utdypende samtale om dette, så vil du kunne ta opp dette med fastlegen din, slik at dere kan ha en eller flere samtaler til om dette.

Håper svaret og informasjonen er til nytte for deg. Lykke til.