Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kan jeg dempe frykten for kreft i ventetiden på prøvesvaret?

Spørsmål

Jeg er "dritnervøs" , 60 år gammel, og jeg har fått mitt første sår som ikke vil gro. Det er rødt og hissig bak på ryggen. Jeg har fått sendt inn vevsprøve, men det tar inntil 2 mnd å få svar. Hvordan overlever jeg ventetiden i frykten for eventuell kreft med spredning?

Mann 60
Svar

Hei.

 

Dette er et interessant spørsmål, og jeg skal prøve å gi deg noen råd. For det første så tar det den tiden det tar, og det må du forholde deg til, dessverre, og akkurat dette kan du ikke gjøre noe me. Men hvor mye angst du skal ha i perioden du venter på svar, kan du absolutt gjøre noe med. Det er nemlig slik at hvilke følelser vi har, f.eks. angst, avhenger av hva vi tenker, og vi kan faktisk velge hva vi vil tenke, og hva vi ikke vil tenke på. 

Så det er ved å styre tankeinnhold og å være klar over at du kan styre tankeinnholdet ditt, at du kan dempe angsten.

En god regel er å aktivt velge å tenke at "jeg er frisk inntil det motsatte er bevist" og "jeg har p.t. ingen kreftdiagnose". Og akkurat de to tingene er jo fakta.


Det er også nyttig å minne seg selv på at du reduserer ikke sjansen for kreft, ved å bruke to måneder av livet ditt på å være redd for kreft. Faktisk har du ingenting igjen for det. Du legger bare stein til byrden, og i tillegg så er det jo overmåte viktig for deg å være klar over at det er helt klart en mulighet for at to måneder med bekymringer for kreft, er helt bortkastede bekymringer, dvs at du ikke har kreft. 

Og så anbefaler jeg deg å tenke gjennom hvorfor du faktisk velger å tenke på aller verste scenario, altså kreft med spredning, og ikke "kun" kreft (uten spredning) Det finnes også hudkrefttyper som aldri sprer seg eller tar livet av pasienten, og om du har en slik type kreft, er det også meningsløst å ubevisst velge å tenke på akkurat kreft med spredning. 

En annen god regel i livet er å ta sykdom først når den faktisk kommer, og ikke forskuttere den, slik du gjør nå.


Egentlig har du følgende valgmuligheter i ventetiden på svaret:

Alternativ 1) Du har kreft, og har to greie måneder uten angst før du får rede på det.

Alternativ 2) Du har kreft, og lider av angst i to måneder før du får diagnosen

Hvis vi ser på de to mulighetene, så er kreften den samme, men Alternativ 1 er et langt bedre valg, for det inkluderer to måneder uten angst, og to måneder uten angst er utrolig mye bedre enn to måneder med angst.

Alternativ 3) Du har ikke kreft, tar diagnosen "på forskudd", og får derfor to måneder med helt unødig angst

Alternativ 4) Du har ikke kreft, og velger å ikke forskuttere sykdom, og har følgelig to måneder uten angst før prøvesvaret.

Her er Alternativ 4 åpenbart det beste valget.

Dette betyr at de to beste alternativene er som følger:

Alternativ A) Du har kreft, men velger nå å ikke ta diagnosen på forskudd, og får derfor to greie måneder uten angst før du får rede på det.

Alternativ B) Du har ikke kreft, og velger å ikke ta diagnosen på forskudd, og som over vil de to neste månedene i ventetiden være fine for deg, og du har sluppet helt unødige bekymringer.


Tenk grundig igjennom disse alternativene, og bli bevisst på at du har full styringsrett over tankeinnholdet ditt, og still deg spørsmålet om hvor mye du har igjen for å forskuttere sykdom, slik du nå gjør, og som gir deg angst. Det er en utrolig god generell regel i livet å ikke ta ting på forskudd, men heller når det skjer.

Et eksempel: Jeg vet godt at sjansen for at jeg selv får kreft i løpet av livet er stor, som for alle mennesker, men velger heller å la være å tenke på dette, for da har jeg det ihvertfall fint frem til jeg får kreft, og tar det når det kommer, men ikke før. Alternativet er at jeg hver dag skulle tenke på at jeg en dag kanskje får kreft, altså å ta diagnosen og sorgene på forskudd. Da har jeg det ugreit og vanskelig i de kanskje mange årene før jeg eventuelt får kreft, hvilket er et svært dårlig valg i forhold til å ha det bra og være uten kreftangst, inntil jeg faktisk får det. Samlet lidelse blir vesentlig mindre om en velger å ikke ta sykdom på forskudd. Slik kan og bør du også tenke. Øv det på dette, for som for alt annet blir vi faktisk flinkere i alt vi trener og øver på, også styring av tankeinnhold.

Jeg ønsker deg lykke til, og håper rådene kan være til nytte.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-