Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva kan jeg gjøre mot angsten når medisiner ikke lenger har effekt?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne i midten av 40 årene. Da jeg var i begynnelsen av 20 årene, fikk jeg angst i form av panikkangst og generell angst. Jeg gikk til psykolog og fikk hjelp til å takle panikkangsten. Den generelle angsten ble bedre, men ikke borte. Etter ca 5 år, begynte jeg på Seroxat og i løpet sv kort tid var det som livet mitt ble startet på nytt. All angsten forsvant. Jeg har fortsatt på Seroxat og vært frisk frem til et par år siden. Da kom angsten tilbake i forbindelse med en turbulent periode i livet. Jeg har en medfødt kronisk sykdom og en del kjipe opplevelser knyttet til det å vokse opp med sykdom. Ellers ingen store traumer. For et års tid siden forsøkte jeg å bytte Seroxat med en annen (husker ikke hva den het), men ble bare verre. jeg går nå på max dose 60 mg ( har gjort det i flere år), men har fremdeles angst. For et par uker siden startet jeg med metakognitiv terapi for angsten, og skal fortsette der. Det har ikke medført noen bedring ennå, men det kan vel ta litt tid. Mine spørsmål er: hva kan du anbefale som beste medisinsk og terapautisk behandling for generell angst? Hvordan kan jeg stå på max dose av Seroxat, noe som har gitt veldig god effekt over mange år, men som nå ikke virker?

Kvinne 45
Svar

 

Hei,


du forteller at du har slitt med angst siden 20 årene der du sier at du har fått diagnostisert både panikkangst og generalisert angstlidelse. Du beskriver at du har hatt behandling hos psykolog og at den har gitt god effekt mot panikkangsten. Du angir at du startet 5 år senere med Seroxat® som hjalp mot den generalisert angsten der du opplevde at livet ditt «ble startet på nytt». 

Du sier at angsten kom tilbake for 2 år siden til tross for maksimal dose med Seroxat®.


Du spør hva som jeg kan anbefale som beste medisinsk og terapeutisk behandling for generell angst. 

Det finnes flere behandlingsmetoder som virker mot angstlidelser. Viktig er dog at du finner den type behandlingen som passer best for deg. Det er viktig med aktiv deltagelse fra din side under hele prosessen.  

Behandlingstyper som finnes er for eksempel eksponeringsterapi som er i utgangspunktet et treningsprogram der man utsetter seg for det man har angst for. 

Eksponeringsterapi kan kombineres med samtaleterapi, for eksempel kognitiv terapi. Målet med samtaleterapien er å bryte de tankemønstre som bidrar til å opprettholde angsten. 

Dessuten finnes det finnes psykomotorisk fysioterapi som går ut på øvelser der man skal lære seg å slappe av og takle stressende situasjoner på en mer konstruktiv måte. 


Utover det finnes det medikamentell behandling. Og her kommer vi til ditt spørsmål nummer to, der du spør om hvorfor du ikke lenger opplever effekt av Seroxat®.

Ulempen ved medikamentell behandling er at atferdsmønstre ikke blir påvirket av medikamentell behandling. Derfor blir medikamentell behandling mot angst som regel brukt som ledd i et behandlingsopplegg der man samtidig jobber med uhensiktsmessig atferds- eller tankemønstre. 

Dersom uhensiktsmessig unngåelsesatferd opprettholdes, kan det bidra til å forsterke angsten på sikt, noe som kan forklare hvorfor du ikke lenger opplever effekt av Seroxat®.


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!