Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hukommelsesproblemer, men heldigvis ikke demens

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste to årene slitt med dårlig hukommelse og konsentrasjon. Det gjelder både korttids og langtidshukommelsen. Langtidshukommelsen er noe bedre. Alt jeg skal huske på av avtaler må jeg skrive ned på lapper. Leser jeg bøker så husker jeg ikke det jeg leser. Jeg kan lese en bok igjennom flere ganger uten å huske noen ting. Jeg har også måttet få medisindosett fordi jeg plutselig rett etter å ha tatt medisinen ikke husker at jeg har tatt den. Jeg gikk til lege fordi jeg mistenkte tidlig Alzheimer. Det ble tatt blodprøver. Alt var normalt. Jeg tok mini mental status testen. Der hadde jeg bare to feil. Begge feilene var på å huske igjen ord. Legen konkluderte dermed med at det ikke var demens. Etter ett år uten at jeg var noe bedre gikk jeg igjen til legen å ba om å bli henvist til hukommelsesklinikken. Etter en stund fikk jeg svar derfra at de ikke så det som hensiktsmessig med en utredning da det i utgangspunktet er slik at uro / angst kan gi hukommelsesproblemer. Jeg har nemlig generalisert angstlidelse. Jeg føler meg ikke noe særlig deprimert. Jeg må si jeg ble litt skuffet. Jeg hadde jo håpet på en utredning. Hva tenker du om det jeg har skrevet nå ? Tror du det er en begynnende Alzheimer og er jeg nødt til å bare leve med hukommelsesproblemene ? Medisiner: 50 mg truxal, 10 mg sobril

Svar

Hei.

Nei, jeg tror absolutt ikke du har noen Alzheimer sykdom. Det stemmer helt det du har blitt fortalt om angst og hvordan det kan redusere hukommelsen. Men det er ikke noen varig endring eller fysiologisk tilstand, det er mer psykologisk forklarbart, med andre ord at det handler om at ditt fokus og konsentrasjonsevne m.v. er redusert m.v. pga angsten. Det betyr igjen at du kan bli bedre i hukommelsen ved å bli bedre av angsten, og det er jo mulig med behandling, både medisiner og samtaleterapi m.v. Og et hukommelsesproblem av din type, altså ikke fysiologisk med psykologisk forklarbart, er det også absolutt mulig å trene opp.

Det finnes både bøker og nettsteder m.m. hvor du kan finne øvelser og opplegg for dette, og du kan lage egne øvelser i dagliglivet, hvor egentlig alt du har rundt deg og opplever hver dag, er egnet for øving.

Du har skrevet at du bruker to medisiner: Truxal og Sobril. Begge er medisiner som reduserer oppmerksomhet, kognitive (tenkemessige) evner og våkenhet, så det er absolutt klart at disse to kan være med å forklare dine hukommelsesproblemer. Det er jo forøvrig også medisiner som ikke kurerer noe som helst, heller ikke angst, så du kan jo vurdere å slutte med de etterhvert, spesielt Truxal, som er en "tung" medisin.
Diskuter med legen din om du kanskje burde bruke medisiner som faktisk kan kurere angsten din, dvs av typen SSRI ("lykkepiller", som det feilaktig har blitt kalt) Blir du kvitt de tunge og sløvende medisinene du bruker nå, og får gjort noe med angsten f.eks. med slike medisiner som jeg foreslår her, så er det god grunn til å tenke at du kan bli bedre i hukommelsen også.

Håper at informasjonen og rådene er til nytte. Lykke til.