Har masse angst, og legen min vil øke medisindosen. Bør og tør jeg?

Spørsmål

Jeg sliter med kraftig angst. Angst som er til stede fra morgen til kveld og er veldig fysisk, noe som gjør meg helt ekstremt sliten, og jeg vil si at det tar fra meg 90% av livskvaliteten. Jeg går hos psykolog, og det er fint, men kommer meg ikke ut av dette. Jeg har slitt med angsten i ca 4 år. Etter ca 2 år begynte jeg på cipralex, 15mg, og dette hjalp meg veldig mye i 1,5år. Følte i åpril i år at jeg hadde angsten under kontroll og sluttet derfor på medisinene. I september kom angsten tilbake for fullt og jeg valgte derfor å starte på Cipralex igjen. Men etter 2 mnd har jeg ingen effekt på samme dose som sist, og synes det er veldig rart. Legen har tatt blodprøve for å sjekke konsentrasjon i blodet. Den viste 40 (ref.omr 20-120) og tror det er ca samme som forrige gang jeg brukte medisinen. Legen mener jeg kan forsøke å trappe opp til 20mg siden jeg ikke har effekt. Men er det egentlig noe vits? Jeg ligger jo innenfor terapeutisk nivå, så jeg burde vel hatt en effekt nå? Jeg har endel bivirkninger ved opptrapping, og har ikke lyst til å gjøre det hvis det uansett ikke hjelper.

Kvinne 32

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Da du forrige gang brukte Cipralex, hjalp det deg veldig godt, forteller du. Og du fikk symptomene tilbake igjen da du sluttet med medisinen, noe en ikke helt sjeldent ser. Ofte betyr det at man har sluttet litt for tidlig på tablettene, eller skulle ha trappet ned saktere. Og da er det riktig å begynne med medisinen igjen, slik du har gjort. Når har du imidlertid brukt medisinen i 2 mnd uten å merke noen effekt på angsten, og legen din har derfor foreslått at du skal trappe opp til 20 mg.  Det høres veldig riktig ut, og jeg synes du skal gjøre det. Virkning av slike medisiner er helt klart doseavhengig, og nå ser det jo ut som at dosen du bruker nå, ikke er stor nok. Det at du ligger innenfor terapeutisk nivå i serumnivå, betyr ikke at medisinen nødvendigvis "skulle ha" virket med den dosen du har nå. Det forteller også imidlertid at der er betydelig rom for doseøkning, siden du ligger i den nedre enden av referanseområdet.  Du lurer på om det er noen vits i å øke dosen, og har ikke lyst til å øke dosen hvis det ikke hjelper. 

Det tenker jeg følgende om:

Siden det er fullt mulig at dette vil kunne hjelpe deg, er det avgjort "vits i" å forsøke doseøkningen som legen din har foreslått. Det er vel lite annet du har mer lyst til nå, enn å bli  kvitt angsten din, og så lenge vi vet at det faktisk er mulig at denne doseøkningen vil kunne hjelpe deg, synes jeg ikke du kan tillate deg å ikke forsøke det. Det kan jo i verste fall være det samme som å gå glipp av muligheten til å bli bedre. Og du sier at du ikke har lyst til å øke dosen hvis ikke det hjelper, men det vet du jo på ingen måte før du har forsøkt det.


Det å øke dosen kan med andre ord i beste fall være noe som får deg til å få det bedre, og i verste fall vil det ikke hjelpe deg, men det er også nyttig erfaring og informasjon, for da vet man det, og da kan du komme deg videre ved at legen da velger evt annen behandling for deg. Det finnes jo en lang rekke beslektede medisiner som kan forsøkes istedet for Cipralex, men det er stort sett alltid riktig å "forsøke seg ferdig" med ett medikament før en velger et annet. Og spesielt her, siden medikamentet har hjulpet deg så godt før. Deri ligger en viten om at sjansen for at det kan hjelpe deg igjen, er stor, -med riktig dose.

Det med bivirkninger ville jeg ikke vært spesielt bekymret for, for det er noe man oftest merker i begynnelsen, og så avtar det etterhvert. Og i tillegg kan du jo også velge å tenke slik at bivirkninger -hvis ikke de er for ille- er noe som du kan velge å se på som en "pris du betaler" for å få det bedre.  Og skulle det i verste fall bli bivirkninger du ikke kan leve med, så vet du det, og da er det jo bare å la være å ta medikamentet, så forsvinner det, og så kan legen din velge et annet medikament istedet for deg.


Utover medisiner mot angst, så vet en også at man kan ha en svært god angstdempende effekt av regelmessig fysisk trening, gjerne hard. Du er en ung og følgelig mest sannsynlig fysisk frisk kvinne, og om ikke du har forsøkt dette, så synes jeg avgjort at du skal sette igang med et treningsopplegg også, hva som helst, sålenge du får opp pulsen og blir anpusten. Og jo hardere man anstrenger seg, jo mer produserer hjernen din av signalstoffer som får humør til å stige og angst til å dempes. Dette er svært grundig dokumentert, og virkningen kan i beste fall være til og med bedre enn medisineffekt.


Samtaler med lege og/eller psykolog er ofte nyttig.


Håper at informasjonen og rådene er til nytte for deg, og konklusjonen min er altså helt klar: Velg å følge din leges råd her, det er riktig uansett om det fører til bedring eller til en konklusjon om at du evt skal bytte medisin. Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn