Forsøk på å slippe tinnitus virker mot sin hensikt

Spørsmål

Hei,
Jeg har utviklet angst. Mer presist helseangst etter at jeg sluttet på Neurontin. Klarte å legge angsten for at jeg skulle ha bivirkninger av Neurontin etter godt svar her på Lommelegen. Takk for det. Min nye fobi er øresus/tinnitus. Er så redd for å få det. Stilte et spm til Moxness som jeg fikk svar på. Det kan dere se her:
http://www.lommelegen.no/legesvar/normal-øresus
Det jeg lurer på er om jeg burde ha på lyd når det er helt stille for å habituere den mer eller mindre innbilte øresusen eller om jeg burde konfrontere angsten min og droppe bakgrunnslyder i det hele tatt. Synes det er så vanskelig, for ser at det mest effektive iforhold til hypokonderi og helseangst er å konfrontere angsten, men dette står litt i motsetningsforhold til at man ikke skal lytte etter øresusen. Så føler at jeg ikke kan vinne. Lytter jeg etter øresusen og unngår bakgrunnslyder så "vinner" øresusen (og jeg er redd den faktisk kan bli et reelt problem ved at det limbiske system skrur opp volumet ), hvis jeg ikke lytter og ha på bakgrunnslyder så "vinner angsten". Hva skal jeg foreta meg? Føler angst for øresus er en med helseangst sin verste fiende, for etter alt jeg har lest så kan man faktisk få tinnitus av å være for oppmerksom, mens det samme er umulig med feks kreft, ms, hiv. Hilsen mann 33 som er desperat etter en vei ut av knipen.

Svar

Hei.

Jeg er ganske overbevist om at ditt største hinder for å bli kvitt din frykt for tinnitus, er det at du forsøker å unngå det. Dvs din oppmerksomhet på problematikken, ønsket om å ikke utvikle tinnitus osv. Det vil helt klart ha potensiale i seg for å trigge din oppmerksomhet på dette, skru "følsomheten" i nervesystemet ditt opp osv. I motsetning til den andre ytterlighet: Hvis du teoretisk sett hadde vært fullstendig uinteressert i om du fikk tinnitus eller ikke, vært helt likegyldig i forhold til det, så ville det være den optimale situasjon for å ikke utvikle tinnitus eller frykt for tinnitus.

Det har seg nemlig slik at med tinnitus så gjelder en slags "paradoksal psykologi". Med det mener jeg dette med at jo mer du forsøker å bli kvitt tinnitus eller å unngå det, jo mer du leter etter løsninger osv, jo større er sjansen for å få høre den svake tinnitus som de fleste av oss har, uten at det engasjerer oss eller bryr oss, slik Moxness har forklart deg.

Det er ganske likt dette med at vi f.eks. kan sitte en hel dag i et rom hvor der er en kraftig lyd fra en ventilator, og vi hører den ikke før den skrues av. Hjernen og psyken har da effektivt filtrert vekk den lyden, fordi den var uten interesse og informasjonsverdi for oss. Hvis vi derimot blir opptatt av ventilatorlyden på kontoret f.eks.,og prøver mer og mer desperat å bli kvitt den, f.eks. med tekniske løsninger, søking etter ekspertise, osv osv, jo mer vil ventilatorlyden plage oss. Det samme gjelder også viftelyd fra PCer, f.eks.

Det at du nå skriver til ditt ganske frustrerte og bekymrede brev til oss her, hvor du tar opp en rekke forhold omkring frykt for tinnitus og for tinnitus, og hva som er beste løsninger for å unngå det osv, er i seg selv et svært fokus på det, og nærmest det motsatte av hva du ideelt sett burde gjøre: Være komplett uinteressert i det, IKKE søke løsninger.
Det at du lurer på om du skal eller ikke skal bruke bakgrunnslyd for å ikke høre din tinnitus og for å ikke forverre den, eller om du bør konfrontere angsten osv, er en kjempefloke og en enorm fokusering på hele tinnitusproblematikken i seg selv, som garantert forverrer dette for deg.
Mitt beste råd til deg er derfor at du IKKE stiller de spørsmål du stiller til oss her, for det er i seg selv noe som trigger både tinnitus og angst for tinnitus.
IKKE vær opptatt av det på noen måte, og ikke prøv på noe som helst. I klartekst: Gi så mye blaffen i hele denne problemstillingen som mulig, øv deg på det.
Merker du at du tar frem igjen hele problemstillingen og begynner å lure på hva som er mest hensiktsmessige tiltak for deg for å unngå tinnitus osv, så pakk sammen hele tankepakken og fokuser på noe annet, evt gjenta for deg selv "dette gir jeg blaffen i", "dette interesserer meg ikke" osv.

Alle personer med tinnitus kan bekrefte at ethvert fokus på tinnitus, alle forsøk på å få mindre tinnitus, egentlig virker mot sin hensikt, nettopp ved at da fyrer man oppmerksomheten på dette, hvilket er det motsatte av å la det svært effektive "hjernefilteret" ordne det hele, ubevisst.

Jeg synes du skal prøve denne fullstendig motsatte innfallsvinkelen nå fremover, og la de spørsmålene du har stilt til oss her, være "ikke-tema" og tanker du må slå ned om de dukker opp igjen. Dette er fullt mulig, og vi har en enorm evne til å filtrere vekk lyd, både svak tinnitus og kraftig støy, så lenge vi legger forholdene til rette for det, og det er ved ikke-fokus på hele problemstillingen.

Får du mot formodning ikke dette til, synes jeg du skal oppsøke en psykolog for å få hjelp til dette. Hva du enn gjør, IKKE begynn med bakgrunnslyder for å unngå tinnitus osv, og ikke lur på om du skal bruke bakgrunnslyd osv, for det er eksakt det fokus som forverrer hele problematikken din.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-