Følelse av klump i halsen

Spørsmål

Hei, er utrooolig plaget med klumpfølelse i halsen. Er borte når jeg sover og hvis jeg eks drikker meg ruset på alkohol. Men har hatt det hver eneste dag i snart 1 år. Har en liten kul på høyre side oppfor adamseplet også. Halsen føles kjempetrang noen ganger. Kan man plutselig kveles? Dette hemmer virkelig dagen min. Ligger for det meste i ro og håper på at dette skal forsvinne. Legen har sett med pinne og lykt og kjent på halsen. Ikke noe unormalt men skal til ØNH-lege først om 1mnd. Kjenner trangheten hele tiden. Begynner også å få vondt i halsen samt tannpine og milde smerter i høyre øre. Har lest mye om angst, struma, kreft osv men føler ikke at jeg har angst. Fikk klumpen da min samboer var gravid. Trodde jeg kanskje hadde angst for fostret. Vi har nå fått en frisk datter på 1 uke. Og ennå er klumpfølelsen der. Dette hemmer hverdagen min såpass mye at jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å få denne bort. Er også redd for at halsen plutselig strammes til fort og man kveles. Har røkt i 8 år, men sluttet for 2 år siden. Er avhengig av Otrivin nesespray, men vet ikke om det har noe med det å gjøre. Brukt hver dag i 5 år ca. Håper på raskt og godt svar. Trenger jeg å bekymre meg? Hilsen en meget bekymret gutt/ mann på 24 år.

Svar

Hei.

Det er tilnærmet skråsikkert at du ikke har noen fysisk årsak til det du her beskriver, og sannsynligheten for at du er fysisk aldeles frisk er særdeles stor.
Det du beskriver her, er velkjent for enhver lege, og har et eget navn "globulus", som er en medisinsk diagnose på det du her beskriver. Det betyr følelsen av at der er en klump i halsen, uten at der faktisk er noen fysisk klump. Det er ganske så vanlig.
Det at det forsvinner når du er påvirket av alkohol (som er beroligende, sløvende, angstdempende) er henimot en bekreftelse på at det er dette som er diagnosen.
Hadde du hatt en fysisk sykdom eller en faktisk fysisk klump i halsen, ville ikke følelsen ha forsvunnet når du var påvirket av alkohol.

Din bekymring for sykdom og redsel for å bli kvelt m.v. (som du ikke blir) er det som holder dette igang og som er "motoren" i det hele. Ved "globulus" har man kommet inn i en ond sirkel hvor man feiltolker kroppslige signaler i retning sykdom, og man blir engstelig, og jo mer engstelig man blir for sykdom, jo verre blir problemet og jo mer kjenner man.

Tilstanden kureres effektivt ved at man får beskjed fra lege om hva dette er, og at det er vanlig og ufarlig og at det går over ved at man får stilt diagnosen og får informasjon. Grunnen til det, er at man da slutter å bekymre seg og å være redd for alvorlig sykdom, kvelning osv.

Det du skal gjøre nå, før timen hos ØNH-lege, er å oppsøke din fastlege og å ta med en utskrift av spørsmål og svar her, og la legen din lese dette som innledning på legetimen. Så spør du legen om ikke det stemmer at dette etter alt å dømme er diagnosen.
Er legen din enig i det, hvilket jeg går ut fra, så bør dere ha en grundig samtale om hva dette er, slik at du går fra legetimen og merker at du har skjønt hva det er og fremfor alt at du merker at du ikke lenger er bekymret.
Da forsvinner symptomene ganske så effektivt, og gjør de det, hvilket jeg går ut fra, trenger du heller ingen time hos ØNH-lege. En ØNH-lege finner absolutt ingenting ved diagnosen "globulus", faktisk er det slik at forutsetingen for å stille denne diagnosen er at legen ikke finner noe ved undersøkelse.

Følg mine råd her, og jeg tar nærmest for gitt at dette snart er historie for deg. Lykke til.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-