Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er stress skadelig?

Spørsmål

Hei! Jeg er i en vanskelig situasjon og sitter inne med spørsmål jeg ikke får svar på fordi jeg desverre er veldig redd for å gå til legen. Jeg opplevd mye vondt og etter et samlivsbrudd for 3 år siden rakna alt, bokstavlig talt. Har hatt invalidiserende angst og et system som konstant kjører og holder meg våken. Jeg er blitt gradvis litt bedre. Jeg har nektet å begynne på medisiner (zoloft) pga dårlige erfaringer. Jeg har valgt å bruke 5 mg sobril eller 3,75 mg imovane for å sove. Er også våken noen netter for at ikke medisinene skal miste effekt. Jeg går til psykolog og psykomotorisk fysioterapi. Problemet er at jeg ikke er trygg på noen av terapeutene og heller ikke på legen, så jeg får ikke stilt alle de spørsmålene jeg sitter inne med. Jeg føler ikke jeg tåler terapien, da det som roer mitt system er alt mulig som kan gi glede, mestring, gode opplevelser med andre osv. Terapien setter i gang alt det vonde og stresser systemet mitt enda mer. Utryggheten min på disse 3 stresser meg også. Har mange spørsmål, men det viktigste nå er nok å få et svar på om symptomene er skadelig for meg. Symptomene er dunking i legger, lår, fingre og hode, konstant piping i hodet og trykk i hodet. Dette har vært konstant i 3 år, og forverrer seg hver gang noe stresser meg. Jeg kan leve med det, men det er litt viktig å finne ut om det er farlig over lengre tid? Og bør jeg trene (forverrer symptomene, men presser meg likevel). Jeg er også redd for å ta faste medisiner som legger lokk på følelsene mine. Men det kan være det finnes medisiner som ikke ødelegger for bearbeiding av følelser, men som kan dempe symptomer og lette søvnen. Sobril fungerer for meg, men det tar jeg jo ikke hver dag og skrur derfor ikke av systemet mitt. Har du tanker om problemet med utrygghet i terapien og hvordan løse problemet med å ikke tåle det som jeg nødvendigvis må inn i? Synes dette virker vanskelig å løse. Jeg må visst bearbeide, men føler meg ikke sterk nok.

Kvinne 32
Svar

  Hei,


du beskriver invalidiserende angst med et høyt stressnivå etter et samlivsbrudd for tre år siden. Du angir at du går i terapi for det, men at du ikke føler deg trygg nok på terapeutene dine for å kunne stille spørsmålene du sitter med. 


Du spør om symptomer på stress er skadelige. Stress kan både være positiv og negativ for kroppen. Positiv fordi den kan få det beste ut av oss, for eksempel når vi skal prestere. 

Men om kroppen vår blir utsatt for vedvarende stress over tid kan ulike organsystemer være påvirket. Blodtrykket for eksempel kan øke. Et annet eksempel er at stress kan påvirke et område i hjernen som er viktig for innlæring slik at vedvarende stress kan gi hukommelsesvansker. Dersom man klarer å snu og dempe stressnivået (for eksempel med fysisk aktivitet som bryter ned stress-hormoner), kan kroppsfunksjonene normalisere seg igjen. 


Når det gjelder faste medisiner er det etter min erfaring ofte slik at pasienter med høyt symptomtrykk kan ha behov for medisiner i tillegg til samtaleterapi. Selv om antidepressiva (= såkalte «lykkepiller») kan dempe følelsene, så ødelegger de som regel ikke for bearbeiding av følelser eller terapien. Tvert imot blir slike medisiner gjerne brukt for å hjelpe pasienten til å komme i en bedre posisjon til å kunne gjennomføre terapien. 

B-preparater derimot er kjent for å være av lite nytte, særlig ved angstbehandling. B-preparatene kan påvirke terapien negative siden de er ofte i veien for eksponering (= å utsette seg for det man er redd for). 


Når vi snakker om eksponering  ville jeg anbefale deg også til å prate med terapeutene dine om din opplevd utrygghet. Dette er meget viktig siden effekten av terapien er ofte knyttet opp mot tilliten til terapeuten. Du kan for eksempel skrive deg en huskelapp før du går inn i samtalen slik at du ikke glemmer viktige ting du ønsker å ta opp. 


Jeg håper at jeg har klart å hjelpe deg på veien videre og ønsker deg god bedring!