Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angst kan også skyldes fysisk sykdom

Spørsmål

Mann 28 år som for tiden er plaget med angst. Jeg hadde en depressiv periode i 2020 og har etter det hatt mye angst. Jeg begynte med Cipralex 15mg og Remeron 30mg og Melatonin for å takle depresjonen og angsten bedre, samt Propranolol (både for angsten og fordi blodtrykket lå på 170/100, 160/90 med medisin). Remeron ble seponert to-tre måneder tilbake da jeg følte meg helt dau. Er fysisk aktiv med styrketrening og beveger meg ute i naturen. Har en jobb jeg trives i og som også holder meg i aktivitet. Jeg har vært innom kognitiv-samtaleterapi i flere måneder. Angsten letter dog fortsatt ikke på sløret. Opplever angsten aller mest når jeg skal slappe av og få meg søvn. Er ofte sterke fysiske smerter jeg opplever, hvor det stikker midt på og rundt brystet. Jeg får også pustebesvær. Det kan ta flere forsøk før jeg klarer å sovne, og jeg bruker omtrent to timer før plagene avtar og jeg sovner. Dette fører til at den kommende dagen blir tung, da søvnen ikke har vært optimal, og disse dagene går da med på å føle press i brystet til alle tider, og alt dette i det hele tapper meg helt for energi. Føler minst 70% av energien min blir frarøvet meg. Hva mer kan jeg gjøre for å komme meg over angsten? Har du noen råd jeg kan få og ta opp med min fastlege? Kan ikke se for meg å orke dette i flere måneder til.

Mann 28
Svar

Hei.


Det første som slår meg her, er at medisinene du bruker, åpenbart ikke fungerer som ønsket. Slike medisiner kan jo gjøre en frisk av depresjon og angst, og det har ikke skjedd for ditt vedkommende. Derfor synes jeg du skal ta opp akkurat dette med legen din, og drøfte om ikke du kanskje burde prøve en annen type medisin mot angst og depresjon. Det finnes en lang rekke medisiner innen denne gruppen medisiner (SSRI-preparater) Det er ikke sjeldent at man må prøve mer enn en type, for å finne en virkelig effektiv medisin. Du forteller at du har gått til kognitiv terapi. Kanskje du burde ta det opp igjen? Var det hos fastlegen eller hos psykolog? Hvis ikke du har vært hos psykolog, synes jeg det bør prøves. Fastlegen din kan henvise deg til dette.


Angst kan også skyldes fysisk sykdom, ikke minst høyt stoffskifte, som også kan gi uro og innsovningsproblemer. En grundig fysisk undersøkelse inklusiv blodprøver med henblikk på stoffskifte bør derfor også utføres. Du bør også sjekkes for en sykdom som heter feokromocytom. Det er en hormonproduserende svulst i binyrene. Den produserer stresshormon, og det kan gi både høyt blodtrykk og angst. Det er en sykdom som kan og skal behandles, og det er derfor særdeles viktig at du blir sjekket for dette.  Det at du har fått høyt blodtrykk i en så ung alder som du har, taler ytterligere for å få disse tingene sjekket, for det er ikke vanlig å få høyt blodtrykk i din alder. Hvis du har en fysisk sykdom som årsak til din angst, så kan det også være forklaringen på at antidepressive medisiner ikke har virket, teoretisk sett.


Jeg håper at mine råd kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.