Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angst kan gi en rekke fysiske plager

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 31 år som de siste 5 ukene har vært veldig plaget med helsen. Det startet for 3 måneder siden da jeg fikk leamus på venstre øyet nesten konstant hver dag. Det har enda ikke gått bort, men det har avtatt de siste dagene, men jeg har det fortsatt hver dag. Jeg kan kjenne det mange andre steder i kroppen også. For fem uker siden hadde jeg hatt en travel dag på jobb, og jeg kom hjem og skulle skifte bleie på datteren min og holdt på å gå i gulvet. Fikk hjertebank, fikk problemer med å puste, følte meg lam. Samboer ringte 113. De konkluderte med panikkanfall. Jeg var hos legen dagen etter, normale blodprøver med unntak av ALAT på 76 og ASAT på 35. Jeg har et år bak meg med masse bekymringer. Fikk en datter i januar 2020 hvor hun ble syk med nyrebekkenbetennelse i 6 ukers alder. Etter dette har jeg vært mye bekymret for at hun skal bli syk, utfordringer i parforhold osv. Jeg sliter også med angst, og får oftest angstanfall i triggende situasjoner. Etter denne hendelsen for fem uker siden har jeg ikke blitt bedre. Når jeg er i aktivitet får jeg fort hjertebank, jeg er mye kvalm og urolig i kroppen, slapp og mye luft i magen. Jeg startet med Metoporol 50 mg, og jeg har også brukt en antibiotikakur mot bihulbetennelse. Negativ covid test. Ble også vaksinert med Pfizer i slutten av februat. Jeg har vært hos hjertespesialist, og jeg har tatt MR av hodet. Alt normalt. Jeg fikk hjertebank hos hjertespesialisten dagen jeg skulle ta på 24 timers ekg, men dagen etter så han at pulsen roet seg. Jeg går også jevnlig til psykolog, men jeg selv tror ikke dette er angst. Jeg føler meg syk. Tok blodprøver igjen i forgårs og ALAT var på 107 og ASAT på 54. Andre leverprøver var normale. Dette bekymrer meg. Legen min tror dette vil synke etter hvert og at jeg muligens har gjennomgått en virussykdom som har forhøyet dette. Kyssesyke hadde jeg som 16-åring. Tar heller ikke mye tabletter og drikker aldri alkohol. Hva mer kan legen utrede? Jeg føler meg fortsatt ikke frisk. Jeg er sykmeldt og må innrømme jeg googler sykdommer mye. Dette var litt av alt.

Kvinne 31
Svar

Hei.


Her har vi altså en situasjon hvor du føler deg syk, men legen finner ingen tegn til sykdom. Du får lett hjertebank, kvalme og uro i kroppen, og du er slapp og føler at du har mye luft i magen. Det som kan sies om det, er at det ihvertfall er fullt mulig at alle dine kroppslige symptomer så avgjort kan skyldes angst. Jeg kan selvfølgelig ikke fastslå det, men det er veldig viktig at du vet at dette er helt typiske kroppslige symptomer på angst, slik at du ikke tar for gitt at du faktisk har en uoppdaget fysisk sykdom. For det er ihvertfall en tanke som man vil få økt angst av. Og med økt angst kan fysiske symptomer som følge av angst, forsterkes og bli verre, noe som igjen vil gjøre deg enda engsteligere.


Legen din har altså undersøkt deg, og jeg ser ingen tegn til sykdom på blodprøvesvarene du har vedlagt. Det at man ikke finner tegn til sykdom, betyr generelt sett og vanligvis at man heller ikke har noen sykdom. Det er følgelig ikke umulig at du ikke har noen fysisk sykdom, og at det er angst som gir deg dine fysiske plager. Man skal aldri klassifisere fysisk følbare symptomer som angst før fysisk sykdom har blitt utelukket, naturligvis, men når først det er gjort, er det naturlig å tenke på om ikke angst kan være årsaken, og spesielt sannsynlig blir det jo også når du faktisk i utgangspunktet også er plaget med angst. 


Dine lett forhøyde leverfunksjonsprøver behøver ikke å bety sykdom. For eksempel kan Metoprolol gi forhøyde leverfunksjonsprøver. Nå skriver du under tilleggsopplysninger at du har sluttet med denne, og da blir det veldig interessant å ta nye leverprøver om 3-4 uker, for å se om de da er lavere eller helt normaliserte. Hvis det skjer, var Metoprolol en sannsynlig forklaring på dette. 


Du spør om hva mer legen kan utrede deg for. Jeg ser ikke hva det skulle være, siden en her ikke har noen som helst konkret sykdomsmistanke, og du allerede er grundig utredet, uten at man har funnet tegn til sykdom. Jeg tenker at det er meget mulig at slike utredninger er et blindspor, som til og med kan forsterke din angst, og at det er meget mulig at du burde ha en grundig samtale med legen din om det jeg har nevnt for deg her, altså muligheten for at dette er fysiske symptomer som følge av angst. For hvis det er det, så er det særdeles viktig at det blir satt ord på dette, og du forstår og aksepterer det, så du får en forklaring på plagene dine og slipper å være redd for om du skulle ha noen uoppdaget sykdom. Det er mitt beste råd til deg. Ta gjerne med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen din og la legen lese dette, så kan dere snakke videre om dette der vi her nå runder av. Jeg håper at min høyttenking, informasjon og råd til deg kan være til nytte. Lykke til.