Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angst for seponering av Neurontin

Spørsmål

Hei,
Jeg skrev inn et spørsmål vedrørende abstinenser etter brå seponering av kortvarig bruk av Neurontin i går. Fikk et godt og beroligende svar av Alf Kristoffer Ødegaard. Takk for det. Tjenesten deres er glimrende.
De fysiske symptomene har blitt borte nå en måned etter seponering. Men den sterke uroen og rastløsheten i kroppen vedvarer.
Jeg har aldri hatt angst før i mitt liv og er nå 33 år. Er veldig rart for etter at jeg hadde fått svar fra dere i går så var jeg egentlig beroliget og fornøyd. Men en time senere så er det som det skyller en sterk kroppslig fornemmelse av ubehag og uro gjennom meg. Dette setter meg ut og jeg blir svært urolig og begynner å gråte på kvelden. Min samboer trøster meg og jeg klarer å sovne kl. 24.00, våkner kl. 06 med sterk angst/uro. Jeg kan klare dette hvis jeg vet at det går vekk, men jeg har dessverre blitt så ekstremt engstelig av å lese på diverse forum der div personer skriver at dette medikamentet har ødelagt livet deres. Er mange hundre som skriver dette. Er godt fornøyd med livet og er ikke deprimert. Men jeg er redd for at jeg ikke skal holde ut hvis dette fortsetter. Kan dere forklare meg litt nærmere hvorfor abstinensene fra denne medisinen er så grusom for enkelte, mens andre seponererer uten nevneverdige bivirkninger? Har kontaktet fastlegen for å evt få hjelp til kognitiv terapi. Har ikke så lyst til å ta Sobril da jeg ser at de også virker på gaba-resptorene. Må den angsten jeg har fått som følge av brå oppstart og seponering av denne medisinen behandles, eller vil den forsvinne etter hvert som tiden går og virkningene av Neurontin blir tilbakestilt?

Svar

Hei.

Det er en umulighet at Neurontin kan gi deg noen varige endringer i hjernekjemien, eller forårsake permanente angstplager eller noe som helst. Det med andre ord slik dr Ødegaard forklarte deg i forrige svar, at dette med sikkerhet går over med noe tid.

Men det er jo slik at utrolig mange andre faktorer kan gi angst, hos hvem som helst. For eksempel vil frykt for å ha fått varige skader, varig angst e.l., være mer enn nok til å få ethvert menneske til å få angst. Dette især hvis en har fått "trigget angst-potensialet" ved å oppleve angst i forbindelse med seponeringen. Det å ha opplevd slik angst, og så lese elendighetsbeskrivelser på nettet, og bli redd for å aldri bli frisk igjen osv osv, er noe som i aller høyeste grad kan få snøballen til å rulle. De mange du har lest om på nettet, som beskriver at medisinen har ødelagt livene deres osv, er noe du soleklart ikke burde ha lest om, og for enhver pris ikke må lese mer om. Det er jo "logisk" i din bekymrede tilstand nå, at dersom det har skjedd de, så kan det skje deg også.
Men tar du for gitt at det er tilfelle det du har lest, dvs at medisinen faktisk har ødelagt liv for alltid og gir kroniske plager lenge etter seponering osv. Men det er jo ikke nødvendigvis sikkert at det er slik disse personenen skriver og tenker: De kan ta feil. De kan mistolke sin angst, en egentlig angstsykdom, til å skyldes Neurotin de har brukt tidligere, altså koble sammen årsak og virkning på ikke-korrekte måter. Feiltolkinger, med andre ord. Andre kan ha agendaer for å skrive det de skriver, for eksempel tanker om at folk ikke bør bruke slike medisiner osv. Du må ikke glemme at det du leser på nett, især fra anonyme enkeltpersoner, overhodet ikke representerer noen objektive sannheter. Der er feiltolkninger, nett-troll og alt mulig "der ute".
Du kan trygt stole på det dr Ødegaard fortalte deg sist, og som jeg bekrefter nå: Du får ingen varige plager av å ha brukt Neurontin. Du har ingen abstinenser eller ettervirkninger av dette nå, en mnd etter siste tablett. Men din angst for at det skulle være tilfelle, forsterket av angsten for at du har blitt varig skadet, utløst av alt du har lest om dette, er i høyeste grad noe som er egnet til å gi ethvert menneske angst.
Legg derfor trygt fra deg disse tankene, og lov deg selv å ikke lese mer om slikt på nettet. Får du mot formodning ikke til å legge dette helt fra deg, så tar du en grundig samtale om dette med legen din. Da skal du ta med spørsmål og svar her på Lommelegen, til fastlegen din for gjennomlesing, slik at dere kan snakke videre der vi nå runder av. Ta med deg både Ødegaards svar og mitt her, om det blir aktuelt.

Ha det bra, og lov nå å legge dette helt fra deg. Du lager nå selv din angst, ved nettlesing og bekymringer, og nå som du har fått informasjonen om her, er tiden klar til å stoppe denne snøballen i å rulle videre.