Hva er agorafobi?
Agorafobi er fobier som omfatter frykt for å forlate hjemmet, gå i butikker, oppsøke folkemengder og offentlige plasser, eller reise alene på tog, buss eller fly. Det er vanlig å få panikkanfall i forbindelse med dette. (1)
Hvis man oppsøker det som utløser frykt kan man få panikkanfall. Som følge av fobien kan du også få andre plager som depresjon, tvangspreget atferd eller sosial fobi. Mange prøver å unngå det som fremkaller angsten og noen vil på denne måten sjelden oppleve angst. (1)
Angst for angsten
For de fleste er det antagelig slik at redselen for å få nye panikkanfall fører til at man unngår situasjoner der det er vanskelig å komme seg unna hvis man får et nytt panikkanfall. Du kan i disse tilfellene si at det er en panikklidelse som fører til en agorafobi.
Hva er forskjell på agorafobi og sosial angst?
Mens agorafobi handler mest om frykt for å forlate hjemmet, være alene utenfor hjemmet eller oppsøke en plass med mange mennesker, vil sosial angst handle mer om frykt for hvordan andre oppfatter meg, å bli kritisk gransket eller «å dumme seg ut.» Ofte vil noen med sosial angst ha lav selvfølelse og være redd for kritikk. Symptomene kan arte seg kroppslig som rødming, skjelving, kvalme og mange med sosial angst kan tro disse fysiske symptomene er hovedproblemet. På samme måte som agorafobi kan sosial angst gi panikkanfall.
LES OGSÅ: Symptomer ved panikkanfall
Hvor kan du få hjelp?
Dersom du har problemer som følge av agorafobi eller sosial angst bør du kontakte lege. De som har de største plagene vil ofte bli henvist til spesialisthelsetjenesten. Det vil da være snakk om henvisning til:
- Psykiatrisk poliklinikk ved et DPS (distriktspsykiatrisk senter)
- BUP (barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk).

Fobier, en form for angst
Hva slags behandling finnes?
De som også har panikkanfall bør først behandles for dette.
Når det gjelder behandling av agorafobi uten panikkanfall er den mest effektive behandlingsformen det som kalles eksponeringsterapi. Dette består i at man utsetter seg (eksponeres) for de situasjoner som fremkaller angsten. Det viser seg at dersom du tåler å være i en situasjon der du føler angst, vil angsten etter hvert avta. Dette vil ofte være lettere å gjennomføre dersom du kan være sammen med en du stoler på og som er kjent med problemet. Utfordringene bør bli større etter hvert, men selvsagt ikke være større enn at man kan klare å gjennomføre et slikt opplegg.
Mens man kan få god hjelp av medikamenter for å takle panikkanfall, er dette til liten nytte mot en ren agorafobi. Særlig beroligende medikamenter (eller alkohol) kan ødelegge effekten av slik behandling. Dette er en nokså krevende behandling ettersom du må tåle å kjenne på din egen angst, men det er altså på denne måten du har størst sjanse til å bli bedre. Samtidig er det viktig å ha en du kan snakke med om de angstreaksjonene du får og som kan støtte og oppmuntre deg til å gå videre.
Kilder:
Opprinnelig skrevet av Håkon Bjørn Hansen, lege
Oppdatert 27.04.09 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Oppdatert 18.06.2019 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder: 1) ICD-10 (Diagnosesystemet vi bruker i Norge) 2) Uptodate.com - Agoraphobi