Stramt arr etter underlivsoperasjon

Spørsmål

Kvinne, passert 70 år! Har helt siden ca 1985 da jeg ble operert for svangerskap utenfor livmoren(i eggleder), vært plaget av ett veldig stramt arr rett over venusberget. Arret iriter, klør og vesker av og til. Legene jeg har vist arret til synes ikke det er noe å bry seg om! Noen har sakt at det bare er et kosmetisk problem. For meg har det vert et stort helsprobem og plage. Hva kan jeg gjøre for å få hjelp?

Kvinne 73

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, og takk for spørsmål!


Det er nok slik at kirurgiske arr kan gi plager, men at disse plagene skal være uttalte dersom det offentlige vil tilby korreksjon av det. Det må da være så ille at det gir kronisk eksem og væsking i arret. Likevel kan det vare plagsomt fordi arret henger fast i bukveggen. Dette er nokså vanlig etter underlivsoperasjoner og gjør at venusberget blir stramt og unaturlig høyt for alderen. Samtidig blir det løshet i huden over arret og gjerne en liten hud/fettfold som henger over. Arret sitter også dypere enn resten av huden hvis du har lagt litt på deg siden disse arrdragene som holder arret fast i bukveggen ikke strekker seg. 


Løsningen er å fjerne arret og sy huden sammen på nytt og gjerne passe på at det kommer fettvev under det nye arret slik at det nå vil gli i forhold til bukveggen. Vanligvis fjernes også noe hud over arret slik at huden under navlen blir stram. Hvis det er mye løs hud over navlen, kan enda mer hud fjernes og navlen flyttes for å gjøre hele magen stram. Det er således tre ulike måter å løse problemet, en arrplastikk, en minibukplastikk eller en full bukplastikk, hvor i hvert fall det største inngrepet, bukplastikk, krever narkose. Valg av metode er noe som avgjøres etter behov, ønsker og selvfølgelig ytre faktorer som alder, vekt og ledsagende sykdommer. 


Hvis du alt har tatt opp dette med fastlegen din og fått vite at dette nok ikke er noe du kan få hjelp til av vårt offentlige helsevesen, kan du kontakte en plastikkirurgisk klinikk og få en vurdering der. Du må da betale utgiftene til inngrepet selv, og prisene vil variere etter hvilket type inngrep som er aktuelt for deg. 


Håper svaret kan være til hjelp.



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-