Røykeslutt før bukplastikk!

Spørsmål

Hei. Jeg skal ta bukplastikk om 3 uker å har fått beskjed om å slutte å røyke 4 uker før. Jeg har ikke klart å slutte 100% (har redusert til maks 2 sigaretter) å er litt nervøs for operasjon å narkose i utgangspunktet. Prøver å ikke røyke noen ting å noen dager klarer jeg det. Hvor lang tid tar det før all nikotin er ute av kroppen og tror du det går bra under operasjonen selvom?

Kvinne 23

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Takk for spørsmål!


Røyking og bukplastikk er farlig. Bukplastikk er et stort inngrep, og det er en stort hudlapp som skal ernæres, og derfor vil påvirkning av sirkulasjonen ha en stor konsekvens. Du må være helt røykefri 4 uker før operasjonen, så hvis du ikke har klart dette, må du nok utsette inngrepet. 


Det er ikke bare nikotinet som er farlig. Det er særlig CO ved tobakksrøyk som binder seg irreversibelt til hemoglobin og gjør at hemoglobinet i de røde blodlegemene ikke kan transportere O2 like godt. Siden denne bindingen er irreversibel, må hemoglobinet byttes ut med nytt og livssyklusen på røde blodlegemene er 4 uker. I tillegg er det tjærestoffer og andre skumle ting i tobakksrøyk som kroppen må kvitte seg med før et slikt inngrep. Hvis du ikke klarer å slutte å røyke vil risikoen for komplikasjoner (særlig koldbrann, sårruptur), være for høy til at inngrepet kan gjennomføres. Alle pasienter som røyker får beskjed om å slutte å røyke 4 uker før inngrepet, men fordi vi vet at mange ikke klarer det, er det mange klinikker som krever et lengre røykefritt intervall før en operasjon. 


Koldbrann i såret etter en bukplastikk betyr en langvarig tilhelingsprosess med ukentlig kirurgiske sårstell for å fjerne død hud, og ofte etterlater det seg et stort og stygt arr der sirkulasjonsforstyrrelsen har vært. 


Legger ved en link til et annet svar hvor jeg har skrevet mer inngående om nikotin og operasjoner:

https://www.lommelegen.no/plastikkirurgi/legesvar/nikotin-og-tilheling/70784684


Håper svaret kan være til hjelp. 

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-