Nikotin og tilheling

Spørsmål

Hei. Jeg skal ta en liposkulptur (fettsuging) av mage og flanker. Fikk beskjed om å slutte å snuse 4 uker før operasjonen. Lurer litt på hvorfor det er så viktig? Jeg sluttet å snuse, men har hatt to små glipper iløpet av perioden. Hvor alvorlig er det? Er det slik at jeg da risikerer livstruende komplikasjoner på grunn av dette? Etter som jeg har lest, er det bare på grunn av at arret skal bli finest mulig, men er veldig i tvil. Håper derfor du kan gi meg en forklaring på dette.

Kvinne

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Takk for spørsmålet!

Bakgrunnen for anbefalinger om røykestopp før et kirurgisk inngrep er at røyking øker risiko for komplikasjoner etter inngrepet. Dette gjelder for alle typer kirurgi og alle komplikasjoner som infeksjon, koldbrann i hud, væskeoppsamling under huden og forlenget sårtilheling. 


Tobakksrøyking påvirker mikromiljøet i vevet og reduserer cellenes regenerative mekanismer. Røykeslutt 4 uker før inngrepet fører til en normalisering av komplikasjonsrisikoen etter inngrep. Siden nikotinerstatninger (plaster, tyggegummi, e-sig) øker andelen som klarer å slutte å røyke og at sigaretter inneholder langt flere toksiske produkter enn nikotin, har det vært uklart om nikotinerstatning var å foretrekke fremfor sigarettrøyking før et inngrep. Nye oppfølgingsstudier viser likevel at pasienter som bruker nikotinerstatninger har samme komplikasjonsfare som røykere etter inngrep (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30656110). 


Når det gjelder snus, er det gjort få studier på snusbruk og kirurgi siden snus hovedsaklig er et Skandinavisk fenomen og er lite brukt i resten av verden. En svensk studie tyder på at snus ikke påvirker risikoen for dyp infeksjon og revisjon etter lyskebrokkoperasjon i motsetning til tobakksrøyking (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17149530). Dette er likevel bare en studie, og det gjelder et lite inngrep med liten vevsskade.


Som du forstår, er det god grunn til å advare mot sigarett og nikotinbruk før et inngrep. Om snus påvirker risikioen i samme grad er fortsatt uklart, men dersom du ønsker at forløpet skal gå så glatt som mulig og du klarer å slutte med snus, er nok det å anbefale. 


Du må likevel se dette opp mot inngrepet du skal gjøre. Fettsuging er et inngrep som sjelden gir komplikasjoner, og to sprekker virker ubetydelig. Uansett er du jo på den sikre siden dersom du informerer klinikken om dette så kan du jo eventuelt utsette inngrepet.


Håper svaret kan være til hjelp. 

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn