Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Neseplastikk med hull i neseskilleveggen

Spørsmål

Hei! Jeg har ett relativt stort hull i neseskilleveggen min (litt over 1 cm). Jeg har vært på konsultasjon på ett offentlig sykehus hos en spesialist angående operasjon for å lukke hullet. Spesialisten sa det kun var 50-60 % sjanse for at operasjonen vil bli vellykket, da hullet mitt er så stort. Jeg har dessuten en relativt stor hump på nesen min, og en nesetipp som dropper en god del, særlig når jeg smiler. Dette har plaget meg i flere år og har alltid lyst å fikse opp i dette. Er det slik at jeg kan operere nesen min kosmetisk uten å fikse hullet? Eller vil nesen min «kollapse»? Også er jeg usikker på om jeg burde fikse hullet mitt da sjansen for at operasjonen blir mislykket er så stor, er det «farlig» å ha et så stort hull i neseskilleveggen sin?

Kvinne 22
Svar

Hei og takk for spørsmål!


Hull i neseskilleveggen kan skyldes en rekke ulike forhold, men det mest vanlige er nok skader og overforbruk av nesedråper, kokainmsibruk og av og til sjeldne medisinske tiltander. Et slik hull er en plagsom tilstand. Det gir sekresjon og skorpedannelse i nesen, piping når en puster og i uttalte tilfeller sammenfall av neseryggen slik du har fått. 


Det er mest vanlige at hullet tettes ved at slimhinnen avanseres eller roteres inn for å dekke sliminnedefekten hver side av neseskilleveggen. Videre kan det brukes brusk fra øret, bindevev fra tinningen eller kunstig fremstilt lærhud for å gi støtte i midten. Det må også lages en støtte for sammenfallet av neseryggen, gjerne med brusk fra øret eller ribben. 


Store hull i neseskilleveggen med kollaps av nesetippen (sadelnese) er utfordrene kirurgi, og suksessraten når det gjelder tetting av slike hull er på ca 65%. Oppretting av kollaps av nesetippen er nok mer forutsigbart, men det må høstes brusk fra ribben og evt øret for å lage ny støtte til tippen. Det er mulig å kun rette opp nesetippen uten å forsøke å gjøre noe med hullet i neseskilleveggen, men et stort problem med å dele det opp i to ulike operasjoner er at nesen ikke tåler mange inngrep siden sirkulasjonen til både brusk og bløtdeler skades for hver gang. Jeg tror likevel ikke at hullet vil føre til at nesen kollapser igjen dersom først den nye støtten til nesetippen tilheler. Det er heller ikke farlig å gå med et hull i neseskilleveggen. Det er likevel plagsomt å ha et slikt hull med piping og sårdannelse i nesen. 


Jeg vil nå anbefale deg å forsøke å få rekonstruert begge problemene på en gang dersom du skal gjøre et slikt inngrep, dvs både tette hullet i neseskilleveggen og lage støtte til den sammenfalte nesetippen. Jeg vil likevel understreke at dette er utfordrende kirurgi, slik at det er viktig at de som gjør det har stor erfaring med problemstillingen. 


Håper svaret kan være til hjelp. 



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-