Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Korreksjon av arr i ansiktet

Spørsmål

Hei ! Jeg var utsatt for en ulykke hjemme og har fått en sårskade. Jeg fikk et kutt i pannen og mot hårfestet og videre inn i håret. Det var brukt agraffer for å lukke såret. Hvor langt tid etter kan jeg få gjort noe kosmetisk evt med laser for å unngå få et stygt arr i pannen? Hva vil være det beste for meg ? Detter setter jeg stor pris på all informasjon.

Mann 49
Svar


Hei og takk for spørsmålet!

Det var et stort kutt du hadde fått, og det vil jo være fremtredende i ansiktet. Jeg forstår godt at du lurer på om det er mulig å gjøre noe med det. 

Agraffer er mye brukt ved sårskader, særlig i håret. Problemet med dem er at det blir arr etter agraffene også dersom de står lenger enn en uke. Det er derfor lurt å fjerne dem så tidlig som mulig, men det blir jo en vurdering i forhold til styrken av såret. 


Når det gjelder korreksjon av arret, bør det helst vente til alt er grodd og inflammasjonen (rødmen) er gitt seg, vanligvis 3-6 måneder etter skaden. Det er som du inne på flere muligheter for å pynte på arret. Hovedproblemet med et slikt langt arr i ansiktet er at du får en uelastisk streng som deler pannen i to. Hvis skaden er dyp, vil også bløtdelene under huden også være delt i to, og du får fort et søkk her. Laser vil kun virke på overflaten og rette på dette. Jeg vil derfor heller anbefale deg å gjøre en kirurgisk korreksjon av arret. Det vanligste metoden er å gjøre om det rette arret til et sikk-sakk mønster, det som kalles w-w plastikk. Da kan også eventuelle bløtdeler under arret trekkes sammen dersom du har fått et søkk her. En slik w-w plastikk vil lage et arr som er elastisk og snittføringen gjør at arret blir lite iøyenfallende, nærmest usynlig. Etter en slik korreksjon kan arret selvfølgelig slipes med laser eller andre former for peeling dersom det skullle være nødvendig. En slik kirurgisk arrkorreksjon gjøres i lokalbedøvelse. 


Håper svaret kan være til hjelp.