Hårtransplantasjon

Spørsmål

Hei! Jeg har de siste årene blitt mye tynnere i håret. Jeg er 36 år, og det er nok arvelig da både besteforeldre, far og onkler er uten hår på toppen. Begynner å bli særs tynt rundt kronen, og generelt tynt på toppen av hodet. Jeg tror vel det er et ganske typisk eksempel på hårtap hos mann,og ikke noe sykdom. Jeg er ikke veldig spesielt forfengelig av meg, men jeg liker veldig godt å ha hår, og samtidig vet jeg at jeg har et par fødselsmerker under håret på hodet som jeg ikke syns er spesielt pent. Jeg har derfor begynt å vurdere hårtransplantasjon, men utfordringen er at jeg er igrunn veldig usikker på hva man kan forvente, hvor realistisk fremmes det i alle mulige reklamer etc. Er det trygt, får man gode resultater på generell basis etc? Eller er det som med mange andre reklamer - For godt til å være sant?

Mann 36
Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Mannlig hårtap oppleves som et stort problem for mange, og hårtransplantasjon kan være en løsning. Det finnes andre løsninger som kan redusere hårtapet, både legemidler og injeksjoner av vekstfaktorer (fra blodplater, PRP) i hodebunnen. Når først hårtapet er etablert, er det likevel hårtransplantasjon som er den beste løsningen. Hårtransplantasjon har utviklet seg de siste 20 årene. Fra å høste hår ved å ta ut en stripe i nakken og sette inn et stort anntall hårsekker i store transplantater i pannen og issen, er det kommet teknikker hvor høstingen skjer punktvis i hele nakken og en hårsekk transplanteres av gangen der hvor hårtapet er. Dette etterlater mange små næremest usynlige arr i nakken eller der hvor det høstes fra ellers på kroppen.  Det blir heller ikke konsentrererte håransamlinger, såkalt dukkehår, der hvor håret transpanteres. Hårsekker kan også høstes fra andre steder på kroppen der det er begrenset hodebehåring og vekstretningen kan også bestemmes. 


Hårtransplantasjon har i liten grad vært gjort av plastikkirurger i Norge, men det har likevel eksistert tilbud på andre skjønnhetsklinikker med utenlandske kirurger. Disse kirurgene har erfaring med dette fra hjemlandet hvor hårtransplantasjon er mer vanlig enn i Norge. Hårtransplantasjon er likevel tema på internasjonale kongresser og plastikkirurgise tidsskrift, og behandlingen i dag virker god med fine, trygge resultater. Likevel er det problemer med at hårsekkene som er transplantert kan dø dersom det mannlige hårtapet flytter seg bakover til der høstingen har vært og at det ikke er lett å få håret så tykt som pasienten skulle ønske. Kombinasjon med fortsatt stimulering av områdene om er transplantert med vekstfaktorer kan selvfølgelig motvirke dette noe, og i tillegg kan hårtransplantasjonen gjentas. 


Håper svaret kan være til hjelp!