Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gynekomasti behandling ved offentlig sykehus

Spørsmål

Hei! Jeg fikk ifjor diagnosen gynekomasti ved Radiumhospitalet, etter en mammografi. Jeg er en gutt på 20 år, normalvektig og har slitt med dette siden 14-15 årsalderen. Det er svært krevende, ikke minst psykisk utfordrende å måtte forholde seg til dette i situasjoner som ses normale ut for andre på min alder. I tillegg sliter jeg med psykiske lidelser, som PTSD og angst, m.m, som jeg mener forsterker noe av den psykiske problematikken knyttet til diagnosen. Jeg ble henvist videre til Bærum sykehus, og etter ca 1 år med venting, ble jeg endelig kalt inn til forundersøkelse. Legen/kirurgen der, tok noen bilder av tilstanden min, samt sjekket BMI (normal), og konkluderte med at det ikke var nok volum for å kvalifisere for offentlig kirurgi. Det er også slik at det kan bli veldig smertefullt ved berøring av området til tider. Han mente at jeg hadde ca 20ml på det ene brystet, samt ca 30ml i det andre, mens grensen er 50ml. Jeg vil understreke at han bare antok disse verdiene etter en rask gjennomgang, uten at han målte mengden noe særlig. Samtidig har jeg hørt med flere innenfor helsetjenesten som mener at det også kan gjøres unntak i noen tilfeller hvor problemet går utover normal progresjon i livet. Dette er en stor psykisk belastning for meg, med andre ord. Jeg kan ikke benytte meg av offentlige treningssentre, da dette krever av- og påkledning. Jeg har også hatt mye psykisk ubehag i skolen, f.eks i gymtimene, for å nevne noe. I tillegg vil jeg si at det er merkbart gjennom klær også. Jeg vil også påpeke at jeg er student, og legen mente at jeg kunne benytte meg av private aktører for å få hjelp. Dette er dyrt, og som student har jeg dessverre ikke mulighet til å betale dette. Jeg lurer derfor på om det er mulig å gjøre noe med dette innenfor det offentlige helsetjenesten? Det er en smertefullt tilstand, og ikke minst svært psykisk belastende. Tusen takk for hjelpen!

Mann 20
Svar

Hei og takk for spørsmål.


Gynekomasti eller kvinnebrystutvikling hos menn er en tilstand som gjerne debuterer i puberteten, men ofte går over når pasienten blir voksen. Der hvor brystformen vedvarer, er behandlingen kirurgisk med fjerning av brystkjertelen. Dette gjøres gjennom et snitt i overgangen mellom pigmentert og upigmentert hud i nedre del av brysvorten. Ofte kombineres det med fettsuging hvis det er en oppsamling av fettvev rundt kjertelklumpen. Inngrepet gjøres i narkose og det er lite problemer i etterkant. Arret blir vanligvis lite synlig. 


Du har altså vært til vurdering ved et offentlig sykehus som gjør dette, og det ble tatt en avgjørelse om at dine funn var så beskjedne at det ikke gir grunnlag for offentlig helsehjelp, og du lurer på om et slikt vedak kan overprøves. 


Det er riktig at det ikke det bare er et spørsmål om volum som er bestemmende for om tilstanden kan få behandling i det offentlige. Både smerter og psykisk påkjenning er også viktig i en slik sammenheng, og det er en helhetsvurdering av dette sammen med det objektive funnet som skal danne grunnlaget for om det gir grunnlag for behandling. 


Jeg vil nå tro at avdelingen du har vært på har en felles forståelse av dette, og at det er lite hensiktsmessig å komme til en ny vurdering der. Det er en ordning med fritt sykehusvalg i Norge, og du kan få fastlegen til henvise deg til en annen avdeling som har dette tilbudet. Da vil du få en annen, uavhening vurdering. Det kan selvfølgelig være at denne vurderingen er den samme, men da kan du i hvert fall slå deg til ro med at den første vurderingen som er gjort ikke er utenfor det som er vanlig praksis i Norge. 


Håper svaret kan være til hjelp

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-