Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forstørring av hake og overbitt

Spørsmål

Hei! Jeg har lenge vært «plaget» av haken/kjeven min, men har vært usikker på hvordan jeg skal gå frem eller hvem jeg skal kontakte. Jeg har alltid hatt en hake som går veldig innover mot halsen, om det gir mening. Dessverre så skjemmes jeg over sideprofilen min. I tillegg er nesen min lang og spiss, slik at det muligens ser verre ut enn det er. Jeg har lagt ved et bilde slik at det er mulig å se. Jeg har vurdert mye fram og tilbake, men nå ønsker jeg å gjøre noe med dette... I tillegg til hvordan jeg synes det ser ut, så har jeg overbitt (slik at tennene på underkjeven ikke synes). Jeg får ofte en del kjevesmerter og spesielt smerter bak kjeven rett foran ørene samt at jeg blir raskt «sliten» i kjeven, men vet ikke om dette har noe med kjeven min å gjøre eller om det bare er for eksempel anspenthet). Har alltid vært usikker på om dette er en sak for en tannlege/kjeveortoped eller om det rett og slett bare «er sånn jeg ser ut». Jeg har lest litt om hakeimplantat, og lurer på om dette er noe som kan være aktuelt? Jeg har lest at prisen på et slikt inngrep varierer veldig, men hva ligger det ca. på? Har du noen tips til hvordan jeg burde gå frem?

Kvinne 23
Svar

Hei og takk for spørsmål!


Det er som du forteller litt forvirrende dette. I utgangspunktet er det slik at når det er både overbitt og tilbakestående hake, er den beste metoden å føre underkjeven fremover. Dette er et kjevekirurgisk inngrep, og gjøres på sykehusavdelinger som har en kjevekirurg tilknyttet. Etter inngrepet må du ha kjevelås noen uker, og ofte må du ha regulering for å få bittet til å passe i ettertid. Selve inngrepet foregår i narkose, og det er snitt inne i munnen som ikke etterlater seg synlige arr. 


Et mindre dramatisk inngrep er som du forteller innsetting av hakeprotese. Da legges snittet inne i munnen innenfor underleppen eller under haken. Et alternativ til dette er å sage av hakespissen og skyve den fremover og skru den fast lenger frem. I privat praksis er det nok mest vanlig med hakeimplantater, og prisene vil nok variere noe. Det finnes både kjevekirurger og plastikkirurger i privat praksis som har dette tilbudet. 


Mange pasienter med overbitt får regulert tennene sine i ungdomstiden slik at bittet blir akseptabelt. Ofte kan underkjeven likevel blir stående tilbake. Da må denne reguleringen reverseres med en ny regulering hvis kjeven blir ført frem slik at det ikke skal bli underbitt. 


Når jeg ser på bildet av deg, vil jeg tro at du er en god kandidat for kjevekirurgi med fremføring av underkjeven. Om det påvirker plagene du har fra kjeveleddet, er vanskelig å si. Dette kan du bli henvist til av fastlegen din eller tannlegen din til nærmeste sykehusavdeling med kjevekirurgi. 


Håper svaret kan være til hjelp. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-