image: Fettsuging av haken. Risiko?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fettsuging av haken. Risiko?

Spørsmål

Hei! Jeg er en 42 år gammel kvinne. Jeg har en dobbelthake som driver meg til vanvidd. Jeg er tynn, veier 50 kg, 163 cm høy. Så dobbelthaken skyldes tydeligvis gener. Jeg har vært på konsultasjon hos to plastiske kirurger, og de begge anbefalte fettsuging. Jeg har visstnok 1,2 cm med fett under haken.

Problemet er at jeg er så redd for at noe galt skal skje. Jeg syns i utgangspunktet man ikke burde utsette seg for "unødvendige" operasjoner, men denne dobbelthaken påvirker jo hvordan jeg føler meg hele tiden, ingenting annet blir fint pga dobbelhaken.

Det er verst når jeg snakker, da syns det best. Jeg lurer på hvor stor sjanse det er for at noe går galt? Har lest skrekkhistorier om at man kan dø, nekrose, blødninger, asymmetri, infeksjoner, blodpropp, væske i lungene osv.

Jeg har tyreoiditt. Gjør det noe om jeg har dette i forhold til å gjennomføre operasjon?

Når jeg ser på før/etter bilder av folk som har gjennomført dette, så ser jeg jo fantastiske resultater, og drømmer om å oppnå dette selv. Når jeg leser om det, så står det forskjellige ting som forvirrer meg. I Norge virker det som de bruker narkose, men i USA leser jeg at mange bruker lokalbedøvelse. Hva er best? Og er det best med ett snitt under haken, eller tre; under haken, og ett på hver side?

Er jeg for gammel til å gjøre dette ift om huden strammer seg opp eller ikke? Han ene jeg var hos sa jeg burde gjøre det nå vs om 10 år, mens han andre sa jeg hadde god tid.

Hvor mye verre vil dette sannsynligvis bli om jeg ikke gjør noe, men holder meg tynn som nå. Har alltid vært tynn uansett hvor lite/mye jeg spiser, samme vekt hele livet.

Trenger jeg være redd for å gjøre dette? Jeg har veldig lyst, men som sagt frykter negative konsekvenser. Kan jeg stole på at de plastiske kirurger som jobber på større private sykehus osv er flinke?

Kvinne 42
Svar

Hei og takk for spørsmål.

De bekymringene du forteller om her, deles nok av mange pasienter som skal gjennomføre kirurgi om det så er for sykdommer eller medisinske plager. Det som er spesielt for deg, er at dette ikke er noe du må gjøre, du gjør det kun av kosmetiske årsaker. Da er det i hvert fall viktig at det ikke er et risikabelt inngrep. Fettsuging av haken er et lite inngrep, og det er forbundet med liten risiko. Risikoen er noe høyere ved narkose enn bare med lokalbedøvelse, men den er likevel liten, og dagens narkose er veldig trygg. Det at du har en stoffskiftesykdom betyr ikke noe i denne sammenheng.

Noen kirurger foretrekker at pasientene sover, mens andre foretrekker at de er våkne, og det har nok ikke med hvilket land de gjør det i, men mer hva den kirurgen er konfortabel med. Det samme gjelder innstikk. Generelt er det best med flere innstikk for å få et jevnt resultat ved fettsuging, men på haken er ujevn fettsuging et lite problem, og oftest nås hele området fra innstikket under hakespissen.

Det er riktig at huden gradvis mister evnen til å trekke seg sammen når du blir eldre, og at det derfor er lurt å gjøre det nå fremfor om 10 år hvor du risikerer å få et tydelig hudoverskudd på haken hvis du gjør fettsuging senere. Da vil kanskje eneste alternativet være å gjøre fettsuging sammen med et halsløft/ansiktsløft.

I Norge er utførelse av kosmetisk kirurgi regulert gjennom en forskrift som sier at det bare kan gjøres av spesialister i plastikkirgi. Det er noen unntak der operasjonen naturlig hører inn under andre spesialiteters område, f.eks. ØNH leger som gjør neseplastikk eller øyeleger som gjør øyelokksplastikk. Spesialistutdannelsen foregår på offentlig sykehus, og siden privat plastikkirurgi skiller seg en del fra arbeidet ved offentlige sykehus, går de fleste private kirurger i en slags lære hos mer erfarne kollegaer før de begynner å praktisere selvstendig. Noen offentlig rating av ulike kirurger finnes ikke, men det finnes sider som f.eks. legelisten.no hvor pasientene gir tilbakemelding og karaktersetter legene. Mange pasienter kommer også etter anbefaling av venner og kjente. Jeg vet ikke om størrelsen på selvskapet er noen garanti for at kirurgen er flink, men det er i hvert fall en garanti for at apparatet rundt er professjonelt. Du vil jo også få et inntrykk av kirurgen under konsultasjonen, og du kan jo gå til flere dersom du er usikker på den første du har vært hos.

Håper svaret kan være til hjelp.

Illustrasjonsbilde øverst: Yuliya Chsherbakova / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-