Double bubble etter brystforstørring

Spørsmål

Hei!
Jeg er en jente på 25 år som tok brystforstørrelse for en uke siden. Er 1,74 høy og veier 76 kg. Hadde små bryster fra før og under konsultasjonen fortalte kirurgen meg at det kunne være en viss risiko for double bubble, da jeg hadde noe kort avstand fra brystvorten og ned til undersiden av brystet. Han trodde allikevel at dette skulle gå bra, og jeg gav han "frie tøyler" til å bestemme det meste og jeg stolte på hans vurderinger som erfaren kirurg. Endte opp med 400 g under brystmuskelen, høy profil. Nå i etterkant føler jeg at mitt eget bryst ikke har formet seg etter protesen, og jeg føler at mitt eget bryst heller har lagt seg oppå protesen. Er veldig lei meg for dette, og det ser ikke pent ut. Det er kort tid siden operasjon, og jeg vet at det tar tid før brystene blir som de skal men jeg blir allikevel bekymret. Brystene er fortsatt ganske harde og ømme, og føler at huden strammer en god del, spesielt rundt området rundt stingene. Syns protesene har falt noe, brukte brystbånd 4 dager i etterkant av operasjon. Er ellersfornøyd med størrelsen, og håper at jeg etterhvert kan bli fornøyd med formen også. Lurer på hva du tenker om dette, vil de forme seg meg mere etterhvert? Burde jeg heller lagt over brystmuskelen? Hva må evt. gjøres for å korrigere dette?
Sender med bilde så det kanskje blir lettere å vurdere.
Takk for svar!

Svar

Hei, og takk for spørsmålet. Det er alltid risiko for double bubble når det er kort avstand mellom brystvorten og furen under brystet (contracted lower pole) og man velger å legge protesen under brystmuskelen. For å få sentrert protesen i forhold til brystvorten må man senke furen under brystmuskelen så mye at man får magehud med fett på nedre del av brystet. Denne oppfører seg annerledes enn brysthuden, og det blir en todeling av nedre pol av brystet. Jo større proteser man bruker, jo større blir problemet. Double bubble ses sjelden ved proteser over brystmuskelen. Da senker man ikke furen under brystmuskelen, og huden og brystvevet vil utvide seg i større grad fra brystvorten og ned.

Ut i fra bildene du har sendt kan det se ut som om du har fått dette på begge sider. Bildene er veldig illustrerende, og det er tydelig å se at brystet slutter et sted mens protesen går noen cm lavere. Likevel er det litt tidlig å si, dette vil kanskje bli bedre når hevelsen gir seg og huden i brystets nedre pol får utvide seg.

Det er mulig å korrigere en slik deformitet, men det er ikke helt enkelt, og det er ikke sikkert at det er mulig å lage en helt rund, nedre pol.

Det enkleste er selvfølgelig å fjerne protesen, da går du tilbake til utgangspunktet, men får arret som da vil ligge nedenfor brystet ditt. De fleste ønsker ikke det. Det neste alternativet er å legge protesen over brystmuskelen og sy furen under brystet fast i ribbena. Det er nok det som er den vanligste måten å løse problemet på. Siste mulighet er å gjøre en fettransplantasjon til nedre pol, men dette må nok gjentas noen ganger for å lage nedre pol helt rund.

Når jeg ser bildet du har sendt, er jeg ikke helt sikker på hvilken metode jeg ville valgt, og det avhenger nok mer av kirurgens preferenser enn at den ene metoden er bedre enn den andre.

Som du forstår, er dette noe vi ikke ønsker å komme ut for ved brystforstørring, og derfor velger vi gjerne andre løsninger som f.eks mindre proteser eller proteser over brystmuskelen når pasienten har stramt vev i nedre pol av brystet.

Håper svaret kan være til hjelp.