Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ryggsmerter og store bryst

Spørsmål

Hei! Jeg har mye vondt i rygg og nakke og har en mistanke om at det kan skyldes at jeg har veldig store bryst. Jeg er helt normalvektig men har alltid hatt store pupper. Hvor er det normalt å kjenne smerte i ryggen om det skyldes tunge bryst?

Kvinne 22
Svar

Hei, og takk for spørsmål. 

Det er nok en sammenheng mellom ryggplager og særlig nakke/skulderplager og store, tunge bryst. Det er riktignok ikke slik at alle med store bryster har slike plager eller at alle kvinner med plager fra nakke/rygg som får redusert brystene, blir kvitt plagene. Det har likevel vært slik i Norge at det har vært et offentlig tilbud om brystreduksjon til kvinner med nakke og ryggplager og store bryster. Dette er riktignok et tilbud som står i fare for å bli borte fra det offenlige helsevesenet, og brystreduksjon er ofte brukt som et eksempel i helsepolitiske debatter på en operasjon som bør være lavt prioritert eller fjernes helt fra det offentlige helsetilbudet. 


Kvinner med tunge bryst som har muskelsmerter pga dette, forteller om smerter i nakke, skuldre og rygg. Det vanligste stedet er nok mellom skulderbladene, eller fra skulderbladene og opp mot nakken. 


Ved en brystreuksjon, fjernes hud hud og kjertelvev i brystets nedre pol, og brystvorten svinges opp til en høyere plassering, midt på det nye brystet. Dette etterlater seg et arr rundt brystvorten og ned til folden under brystet og av og til et arr i folden under brystet. Et slikt inngrep tar 1-2 timer, og gjøres i narkose. Oftest gjøres inngrepet som dagkirurgi. Det er lite smerter i ettertid, og pasientene kan gjerne gå på arbeid etter ca en uke, litt avhengig av hva de arbeider med. 


Håper svaret kan være til hjelp.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-