Asymmetriske bryst

Spørsmål

Hei, har født 2 barn hvor begge har hatt favorittbryst på høyre side (hatt pierceng i venstre før amming som førte til mye lekking og etterhvert mindre melk). Nærmer meg ammeslutt med sistemann nå (som desidert er siste) og plages med veldig assymetriske bryster. Har lest meg til at det er mulig å få dekket operasjon dersom det et mer enn 25% ujevnhet per nå tipper jeg det er ca 2 str.forskjeller...Jeg har Bekhterevs sykdom fra før og har alltid mest vondt i øvre ribbein på høyresiden hvor brystet er størst. Mulig tilfeldighe,t men samtidig tenker jeg det kan ha sammenheng med den assymetriske forskjellen... Hvor lenge etter ammeslutt er det verdt å få en vurdering, og hva er kriteriene? Nå skjemmes jeg over å gå i bikini da det er tydelig forskjell. Unngår også tettsittende plagg generelt. Jeg bryr meg ikke om størrelse, så forminskning er like greit som forstørring. Vil bare at puppene skal være mest mulig symmetriske.

Kvinne 34

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, og takk for spørsmål.


Det du forteller er noe vi møter ofte i privat praksis. Pasientene forteller at brystene var ganske like før de ble gravide, men et av brystene hadde mer melk, og det ble til at det brystet ble et favorittbryst og slik ble det etter de neste svangerskapene også. Brystet med mest melk er blitt størst, og etter ammingen det gjerne løsere og henger mer enn det andre. 


Etter amming må brystet være helt tørt før en eventuell brystoperasjon. Det betyr at det ikke skal lekke melk spontant. Vanligvis tar 4-8 uker fra pasienten slutter å amme til det er tørt. Samtidig krymper melkekjertlene slik at det er mulig å vurdere størrelsen og henget. 


Ved brystasymmetri er det ulike inngrep som kan være aktuelt. Det kan være en liten reduksjon på det store brystet eller brystforstørring med proteser på det ene brystet eller begge bryst med ulike proteser, gjerne kombinert med brystløft dersom det er heng. Ofte kan tubebryst på den ene siden være årsak til at det ene brystet ikke har utviklet seg likt det andre i svangerskapet. Hvis det er uttalt, må det gjøres en kjertelplastikk  for at brystene skal bli like. Selv om det ikke nødvendigvis fjernes noe brystvev ved et brystløft, vil brystene virke mindre når de blir strammet opp, og volumet blir høyere på brystet, og derfor vil mange vil ønske et litt større volum etter et brystløft. 


I Norge har det vært vanlig å si at det skal være fysiske besvær tilstede og ikke rent kosmetiske plager for at slike korrigeringer skal gjøres i regi av det offentlige helsevesenet. Dette har gitt rom for individuelle vurderinger, siden det er vanskelig å ettergå hva pasienten angir av fysiske plager. For å forsøke å imøtegå dette er det utarbeidet kriterier som bør ligge til grunn, og der kommer dette med 25% forskjell i bryststørrelse inn. Likevel vil det bli en individuell vurering siden det ikke er lett å angi brystvolum eksakt, og ulik grad av heng oppfattes som ulik grad av størrelse selv om volumet ikke er så forskjellig. 


Jeg vil derfor oppfatte deg til å kontakte fastlegen din og bli henvist til nærmeste plastikkirurgiske avdeling for vurdering, og hvis du ikke får noe tilbud av det offenlige, kan du eventuelt kontakte en privat klinikk som kan hjelpe deg. 


Håper svaret kan være til hjelp.  



Har du spørsmål om PLASTIKKIRURGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Christian Busch PLASTIKKIRURGI
Pris fra 259,-