Behandling for lipødem

Lipødem er en tilstand med økt fettansamling i underhuden på rumpe, lår og legger, og kan medføre store plager for de som rammes. Det finnes hjelp, men få sykehus tilbyr dette.

KIRURGI: Det finnes behandling, det er noen få sykehus i det offentlige som tilbyr dette per i dag. Foto: Til venstre: SWNS.com / NTB til høyre: Photoroyalty / Shutterstock / NTB
KIRURGI: Det finnes behandling, det er noen få sykehus i det offentlige som tilbyr dette per i dag. Foto: Til venstre: SWNS.com / NTB til høyre: Photoroyalty / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lipødem er en tilstand med økt fettansamling i underhuden, hovedsakelig i rumpe, lår og legger. Tilstanden kan også ramme overarmene, men dette er mer sjeldent.

Tilstanden vises ofte som en tydelig ujevn fordeling av fett på underekstremitetene, altså rumpe, lår og legger, sammenlignet med overekstremiteten - armer. Og ansamlingen av fett i underekstremiteten er mer uttalt enn i kroppen for øvrig.

Lipødem rammer hovedsakelig kvinner og begynner etter puberteten. Det foreligger sannsynligvis en arvelig komponent. Tilstanden kan være svært smertefull der selv små berøringer kan utløse sterke smerter. Du kan lese mer om lipødem i denne artikkelen. (1, 2, 3, 4)

Behandling av lipødem

Det finnes per i dag ingen behandling som kurerer tilstanden. Men behandlingen kan dempe symptomene og forsøke å forhindre videre progresjon. Behandlingen kan deles inn i ikke-operativ behandling, også kalt konservativ behandling, og operasjon. (1, 2, 3, 4)

Ikke-operativ behandling

Den ikke-operative behandlingen består blant annet av trening, kontroll av vekt, fysioterapi og bruk av kompresjonsbehandling.

Både fysisk aktivitet og en sunt og variert kosthold med kontroll av vekt kan bremse videre utvikling av tilstanden, samt lette på symptomene. Fysisk aktivitet gir bedre blodsirkulasjon som kan også hjelpe på symptomene.

Teknikker for å gi kompresjonsbehandling og bedre lymfedrenasje er også aktuell behandlinger, og ofte gjøres dette av fysioterapeuter. En slik type behandling heter CDT - complete decongestive therapy, og består av ulike teknikker for å bedre lymfedrenasjen. Det finnes flere måter å gi kompresjonsbehandling på, men støttestrømper og bandasjer er vanlige metoder. Kompresjonsbehandling hjelper særlig hvor det sammen med lipødem også foreligger ødem, altså økt væskeansamling. Men også uten ødem opplever mange at behandlingen kan hjelpe på symptomene som oppstår ved lipødem.

Lipødem gir ikke bare fysiske plager, men kan også gi psykiske plager som noen ganger må følges opp og behandles. God kunnskap om lipødem er viktig for å leve best mulig med en kronisk tilstand, samt mulighet til å snakke med noen om de problemene man opplever. Ut fra hvor uttalte psykiske plager man opplever vil det være forskjellig behov for behandling. (1, 2, 3, 4)

KOMPRESJONSBEHANDLING: Både støttestrømper og bandasjer kan brukes i kompresjonsbehandling. Foto: Petia_is / NTB
KOMPRESJONSBEHANDLING: Både støttestrømper og bandasjer kan brukes i kompresjonsbehandling. Foto: Petia_is / NTB Vis mer

Operasjon

Operasjon gjøres ved fettsuging. Dette er dessverre heller ikke en kurativ behandling, men kan hjelpe på symptomer og bremse progresjonen. Det er viktig å være klar over at fettsuging ved lipødem gjøres for å redusere symptomer, slik som smerte og forhindre at tilstanden utvikler seg ytterligere, og gjøres ikke for kosmetiske grunner. (1, 2, 3, 4)

Hvor kan man få behandling for lipødem

Dessverre er det per dags dato få sykehus som tilbyr operasjon mot lipødem. I følge en artikkel i Dagens Medisin skrevet i august 2021 er det av norske offentlige sykehus bare Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø som gir operasjon som behandling mot tilstanden.

Haraldsplass Diakonale sykehus har startet et klinisk behandlingsstudie der man ser på behandlingen av lipødem. Det er bare pasienter som tilhører Helse Vest som kan henvises til dette. I tillegg til Universitetssykehuset Nord-Norge er det flere private aktører som tilbyr kirurgisk behandling. (4, 5)

Hvordan kan man bli henvist til behandling

Selv om man ikke tilhører Universitetssykehuset Nord-Norge kan man via fritt sykehusvalg søke seg til behandling her. I følge artikkel i Dagens Medisin vil pasienter som tilhører helseregionen bli prioritert, og ved mulighet til å behandle flere vil de pasienten som trenger det mest bli prioritert.

Hos private aktører tar man direkte kontakt med det aktuelle private sykehuset for en konsultasjon. Både konsultasjonen og behandlingen må da dekkes privat eller av eventuelle forsikringer den individuelle måtte ha. (5)

Kilder

1) Fife CE, Maus EA, Carter MJ. Lipedema: a frequently misdiagnosed and misunderstood fatty deposition syndrome. Adv Skin Wound Care. 2010 Feb;23(2):81-92; quiz 93-4. doi: 10.1097/01.ASW.0000363503.92360.91. PMID: 20087075. 2) Okhovat JP, Alavi A. Lipedema: A Review of the Literature. Int J Low Extrem Wounds. 2015 Sep;14(3):262-7. doi: 10.1177/1534734614554284. Epub 2014 Oct 17. PMID: 25326446. 3) De Weerd L, Weum S. Lipødem. En ny utfordring for plastikkirurger. Kirurgen 2020. 4) Haraldplass Diakonale sykehus, Kirurgisk behandling av lipødem 5) Dagens medisin, Kun ett sykehus tilbyr behandling for lidelse. Skrevet av Henriette Bertheussen Isachsen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer