Asymmetriske bryst - hva er normalt?

Er det et avvik på over 25 prosent mellom brystene, blir det sett på som et helseproblem. Blant de som blir behandlet, er tubulære bryst det vanligste.

PROBLEMATISK: Asymmetriske bryst kan være ganske stigmatiserende for kvinner. Spesielle brystfasonger er det mulig å gjøre noe med.  Foto: Shutterstock
PROBLEMATISK: Asymmetriske bryst kan være ganske stigmatiserende for kvinner. Spesielle brystfasonger er det mulig å gjøre noe med. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Ingen kvinner har identiske bryst. Det normale er at det er litt forskjell, men at det da er mindre enn 25 prosent forskjell, har Håvard Seland, Overlege ved Plastikkirurgisk avdeling, Haukeland universitetssykehus, tidligere fortalt Lommelegen.no.

Det er helt normalt å ha en liten sideforskjell både i volum og form på brystene Håvard Seland, Overlege

Bryster er i endring hele livet, spesielt under og etter en graviditet.

– Og særlig etter amming hvor barnet gjerne har et favorittbryst, opplyser Christian Busch, spesialist i plastikkirurgi og jobber ved Aleris i Bergen. Busch er også svarlege på Lommelegen.

PLASTIKKIRURG: Håvard Seland er plastikkirurg ved avdeling for plastikkirurgi og brannskader på Haukeland universitetssykehus. Han jobber også en dag i uken for privatklinikken Aleris. Foto: Aleris
PLASTIKKIRURG: Håvard Seland er plastikkirurg ved avdeling for plastikkirurgi og brannskader på Haukeland universitetssykehus. Han jobber også en dag i uken for privatklinikken Aleris. Foto: Aleris Vis mer

LES OGSÅ: Brystbetennelse

Når er asymmetriske bryst et problem?

Asymmetriske bryst kan oppleves som svært traumatisk for kvinnen, spesielt hvis det er stor forskjell på brystene. Det kan være sjenerende i sosiale situasjoner, men også hemmende i intime relasjoner.

Hvis det er et avvik på over 25 prosent eller mer mellom brystene, er det én av indikasjonene for å få operasjonen dekket offentlig.

– Mange ønsker ikke å vise seg, det kan enten være i basseng, eller å ta av seg i kontakt med det motsatte kjønn. Asymmetriske bryst kan være ganske stigmatiserende for pasienten, forklarer Seland.

Valg av bh kan også være et reelt problem for kvinnen, og tyngdeforskjeller kan gi rygg og nakkeplager.

– Forskjellig bryststørrelse oppfattes nok først som et problem når det er vanskelig å finne en bh som passer begge bryst, det vil si at de må legge et innlegg i den minste siden for å fylle opp bh-en like mye som den andre siden. Det som er vanlig å ha er under en cup i forskjell. Mer enn en cup er et problem, påpeker Busch.

LES OGSÅ: Fedmeoperasjon - dette er bivirkningene og komplikasjonene

Når dekker staten behandling av asymmetriske bryst?

I det offentlige helsevesenet finnes det klare retningslinjer på når asymmetriske bryst kan behandles medisinsk.

– Kvinnen må også ha en BMI mellom 20 og 27, og være ferdig med brystutviklingen, opplyser Seland.

Siden ingen kvinner har identiske bryst, må det være tydelig at brystforskjellene utgjør en betydelig problem for kvinnen for å kunne få dekket behandling.

– I utgangspunktet dekkes slike operasjoner dersom det er til fysisk sjenanse eller er stigmatiserende for kvinnen. Det vil med andre ord si stor forskjell mellom de to sider, eller at begge brystene er alt for store - men at det ene er større enn det andre, sier Busch.

– Vi behandler stort sett unge kvinner som ikke har født barn, med noen få unntak. Det kan være eldre kvinner som aldri visste at det fantes et slikt tilbud og som plutselig har blitt gjort oppmerksom på det, forteller Seland.

KIRURGEN SVARER: - Hva er risikoen for at det går hull på en silikonprotese i brystet?

STORE VOLUMFORSKJELLER PÅ BRYSTENE: Forskjellen mellom brystene kan være så stor at det gir fysiske og psykiske utfordringer for kvinnen.  Foto: Illustrasjon: Shutterstock
STORE VOLUMFORSKJELLER PÅ BRYSTENE: Forskjellen mellom brystene kan være så stor at det gir fysiske og psykiske utfordringer for kvinnen. Foto: Illustrasjon: Shutterstock Vis mer

Hva kan asymmetriske bryst skyldes?

Det er flere årsaker til at brystene oppleves som asymmetriske.

– En liten sideforskjell i brystene kan skyldes en forskjell i brystkassen, slik at ribbena står forskjellig på de to sidene. Dermed virker det ene brystet større fordi det står lenger frem, forklarer Busch.

Noen ganger kan det være at det ene brystet ikke ser normalt ut i det hele tatt.

– Det er det vi kaller for en brystmalformasjon. Det betyr at det er en utviklingsforstyrring som har gjort at brystet ikke utviklet seg normalt, og dermed er lite i forhold til det andre, eller ser helt annerledes ut, sier Seland.

Det er ingen klar årsak til hva en brystmalformasjon skyldes.

– Det finnes enkelte syndrom som Poland syndrom, hvor det mangler brystutvikling og brystmuskel på den ene siden. Det finnes likevel ingen klar genetikk på hvorfor det skjer, forklarer Seland.

Hvordan behandles asymmetriske bryst?

Hva som kan gjøres, avhenger av pasientens utgangspunkt.

Alternativene er:

  • brystreduksjon
  • brystløft
  • brystforstørring med proteser
  • brystforstørring med eget fett (fettvevstransplantasjon)

Ifølge Seland ser kirurgene på hvor store brystene er i forhold til hverandre, og presiserer at det opereres kun når det er medisinsk riktig å gjøre det.

– Hvis det ene brystet er større enn det andre, kan vi redusere det største brystet (brystreduksjon). Noen ganger er det ene brystet for lite til å bli redusert, og da må vi bygge opp det andre, enten med protese eller i flere seanser med eget fett. Ofte er det kombinert med en mindre korreksjon av det største brystet, forteller Seland.

Målet er å få symmetriske bryst på den enkleste og beste måten.

Hvis kvinnen ønsker store bryst, kan hun selv velge å legge inn proteser privat på et senere tidspunkt.

KIRURGEN SVARER: - Kul i brystet etter silokonoperasjon, bør jeg være bekymret?

Har du asymmetriske bryst? Dette kan du gjøre

Det viktig at allmennleger informerer sine pasienter om at asymmetriske bryst (mer enn 25 %) kan gjøres noe med. Kvinner som oppsøker behandling for asymmetri et reelt problem.

– De fleste går til fastlegen først og blir henvist videre. En del oppsøker det private, men hvis det viser seg at du har en reell brystmisdannelse og oppfyller kravene, er private klinikker heldigvis flinke til å henvise videre til det offentlige, påpeker Seland.

Kvinnen må være fylt 20 år for å kunne bli operert, men det finnes alltid unntak:

– Vi opererer når det er medisinsk riktig å gjøre det.

Plastikkirurgen ved Haukeland Sykehus opererer et par kvinner i året for asymmetriske bryst.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer