Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tomhet under øynene

Spørsmål

Jeg er ei kvinne i begynnelsen av 30åra som i mange år har hatt veldig komplekser med huden under øynene. Den blir veldig fort mørk, sunken, oppleves slapp og jeg har synlig rynker. Ønsker å prøve restylane, er dette noe du vil anbefalle? Hvilke bivirkninger har Det? Og om det har en midlertidig effekt, vil det kunne "utvide" huden og gjøre den mer slapp når virkningen er borte? Hvilke andre behandlingsalternativer finnes eventuelt for dette?

Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Tomhet under øynene er en aldersforandring som er ganske vanlig for kvinner som har gått litt ned i vekt, eller det kan være familiært. Internasjonalt kalles dette tear trough. Dette behandles vanligvis med en dermal filler. I Norge brukes stort sett hyaluronsyre fillere (som Restylane og Juviderm), og behandlingen varer vanligvis 1-11/2 år. Behandlingen virker godt på volumtapet og skyggen "gropen" lager, men hvis det er pigmentforandringer i huden pga solskader, vil de ikke bli borte. 


Målet med behandlingen er å fylle opp gropen. Dette vil ikke føre til at huden spiles ut, og når effekten går ut, vil det ikke bli et ytterligere hudoverskudd. Du går da tilbake til utgangspunktet. 


Det er mulighet for bivirkning av fillerbehandlinger, men det er sjelden, og det er nok en av grunnene til at fillerbehandling er lite regulert i Norge. Blødning i forbindelse med stikket er nok mest vanlig, men en blodamsamling er selvbegrensende, og går vanligvis over etter ca 2 uker. Infeksjon er også mulig, og infeksjonen skyldes hudbakterier som blir med nålen inn når stoffet settes. Dette kan gi en langvarig hudinfeksjon som kan være vanskelig å bli kvitt. Behandlingen kan være langvarig, og ofte kan det være nødvendig å fjerne filleren for å få bukt med infeksjonen. 


Andre bivirkninger kan være skade av blodkar som kan medføre sirkulasjonsforstyrrelser i nærheten av der filleren er satt. Det finnes teknikker for å redusere risikioen for slike skader, men risikoen kan aldri elimineres. 


Et alternativ til fillerbehandling kan være fettransplantasjon. Dette er en permanent løsning, men krever et større apparat rundt behandlingen, og det er derfor mer kostbart. Hvis det er store fettposer under øynene, kan disse også fjernes, og gropen under øynene vil da bli mindre synlig. Hvis det er hudoverskudd under øynene, kan dette fjernes ved en nedre øyelokksplastikk. Hudoverskuddet kan også reduseres med kjemisk peeling eller CO2 laser behandling. 


Fillerbehandling er en god behandling, nærheten til øyet og den tynne huden krever at behandleren har lang erfaring, og det er vanlig at dette er et område hvor legene står for behandlingen. 


Håper svaret kan være til hjelp!