Korreksjoner av over og underkjeve

Spørsmål

Hei. Gjennomførte for 5 uker siden operasjon av begge kjever (bittkorreksjon av åpent bitt og overbitt). Ble i forkant av operasjonen fortalt at det skulle flyttes minimalt på overkjeven, med hovedvekt på å få underkjeven frem. Dette etter anbefaling av min kirurg som mente det ville gi best mulig estetisk resultat. Ble informert om at endringer på utseendet ville bli minimale, med mulighet for noe bredere nese, samt en mer fremtredende hake og kjevelinje (i positiv forstand). I etterkant av operasjonen forsto jeg derimot at det må ha blitt flyttet betydelig mer på overkjeven enn planlagt, da underkjeven nå ligger lenger bak enn noen gang. Kjevelinjen er for øyeblikket ikke-eksisterende, og kan ikke lukke munnen uten at musklene på haken strammer seg på en merkelig måte. Leppene har fått en unaturlig form, med groper på sidene. I tillegg er kjevene plassert slik at tennene i underkjeven stadig støter borti tennene i overkjeven. Underkjeven virker veldig anstrengt (tennene i underkjeven er plassert bak overkjeven, og kan dermed ikke beveges fritt). Det virker også som om huden har vanskelig for å tilpasse seg den nye ansiktsformen. Deler av huden fremstår tykkere enn før (kjenner ikke lenger skjelettet under). Håper du kan svare på følgende: 1. Hvor lang tid kan det ta for huden å tilpasse seg endringer etter større kirurgiske inngrep i ansiktet (alt er gjort fra innsiden), og er det sikkert at huden vil normalisere seg etter hvert? 2. Vet du hvilke alternativer jeg har for å rette opp kjeven(e) og få underkjeven lenger frem? Da tenker jeg både i forhold til det estetiske (kjevelinje, hake, munn), men også det funksjonelle med tanke på at at underkjeven virker å ha for lite plass. Går ut ifra at ny operasjon på overkjeven er utelukket? 3. Hvilke rettigheter har man som pasient med tanke på kosmetiske korreksjoner når kirurgene ikke har operert slik man på forhånd ble informert- og enige om, og man ender opp med et estetisk mislykket resultat? På forhånd takk for svar

Kvinne
Svar

Hei, og takk for spørsmål!


Korreksjoner av ansiktsskjelettet som påvirker bittet, gjøres både på overkjeven og underkjeven som du forteller. Operasjonen foregår fra innsiden av munnen og etterlater ingen arr i huden. Kjevebenene sages over og trekkes forover og bakover etter behov, og den nye stillingen fikseres med plater og skruer. Ofte må tennen reguleres for å passe til det nye bittet. Denne kirurgien påvirker i stor grad utssendet til pasienten. I Norge gjøres denne typen kirurgi av kjevekirurger. Det kan være tannleger med spesialutdannele eller kirurger som har både tannlege og legeutdannlse og spesialisering i kjevekirurgi. 


Jeg forstår det som om det var overbitt og åpent bitt som var bakgrunnen for inngrepet, og at det var meningen å trekke både over og underkjeven frem, men mest underkjeven. Jeg forstår det som om du ikke er fornøyd med resultatet av inngrepet ditt verken når det gjelder resultatet på bittet eller det kosmetiske resultatet. Du synes overkjeven er kommet for mye frem i forhold til det som var avtalt og underkjeven for lite frem.


Når det gjelder huden, vil den stramheten du føler nå gradivs gå over. Dels skyldes denne hevelse, men hovedsaklig økt plassbehov når kjeven er kommet lenger frem. Hevelsen vil gå over ila 4-6 uker etter inngrepet, og huden vil utvide seg etter behov etter ca 2 mnd. 


Når det gjelder muligheten til å rette opp det som ikke er blitt optimalt, er det flere ting som kan gjøres. Rett etter et inngrep, altså i den fasen du er i nå, er det tidspunktet hvor det er mest skummelt å gjøre en korreksjon. Da er det mye blodrester og arrvev i området, og en reoperasjon vil ha størst mulighet til å gi infeksjoner. Munnhulen er også et område med mange bakterier som man ikke ønsker skal komme inn i et slikt operasjonfelt 4 uker etter operasjonen. På den andre siden er enda ikke bendelene grodd helt sammen slik at de kan løsnes uten at de må sages fra hverandre igjen. Det vil da være nok å løsne skruene og forsiktig bikke bendelene fra hverandre igjen. Dette er en avveiing som må gjøres av kirurgene som har operert deg. 


Andre alternativer kan være å sette inn et hakeimplantat eller lage et krafigere hakespiss ved å gjøre en fremskyving av akkurat hakespissen, tilsvarende som du har gjort med kjevene. 


Når det gjelder å få hjelp til kosmetiske korreksjoner etter inngrep som er gjort av helsevesenet av medisinske årsaker og rettighetene rundt dette, finnes det ikke noe eksakt svar. Oftest vil avdelingen strekke seg langt, innenfor rimelighetens grense og egen kompetanse for å gjøre det som er mulig for at resultatet skal bli tilfredsstillende også kosmetisk. Men bakgrunnen for behandlingen av deg har vært å få bittet så godt som mulig, og det kosmetiske er underordnet. Hvis bittet er blitt så optimalt som det er mulig å få det ved å korrigere over og underkjeven, vil jeg tro at du ikke vil få hjelp til å gjøre kjeveoperasjonen på nytt. Jeg vil heller tro at du vil få tilbud om korreksjon med et hakeimplantat eller fremskyving av hakespissen som en korreksjon for å pynte på det kosmetiske resultatet. Alternativt vil jeg tenke at dersom bittet ikke er blitt optimalt på tross av kjeveoperasjonene, vil de forsøke å gjøre en korreksjon av kjeveoperasjonene (underkjeven) og at dette også vil gi et penere kosmetisk resultat. Det er nå lurt å ha en åpen dialog med dem i forhold til disse tingene.


Håper svaret kan være til hjelp.