Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Injeksjonsbehandling mot lokal fettansamling

Spørsmål

Hei! Jeg er en ung kvinne (25 år), normalt slank og frisk, men med en liten fettansamling i hake/kjevepartiet. Denne gir en lite flatterende kjeveprofil og tidvis dobbelthake. Jeg mistenker at jeg har (til dels) genetisk anlegg for denne, ettersom det er en gjenganger på både fars og mors siden av familien. Jeg opplever selv at dette er lite flatterende og har blitt noe jeg ønsker å ta tak i - men jeg syntes kirurgi virker litt «voldsomt». Jeg har for øvrig forsøkt å slanke denne vekk, men syntes da og ha sett resultater overalt ellers enn haken. Dessverre. I skrivende stund har jeg en BMI på 23 - og her skal det nevnes at jeg nok har noe høyere muskelmasse enn gjennomsnittet. Har nylig blitt gjort oppmerksom på injeksjonsbehandling med deoxykolinsyre(?), også kjent som Belkyra/Kybella. Jeg finner dessverre lite informasjon om denne behandlingen som ikke er fremlagt av produsent eller klinikker som tilbyr behandlingsformen - altså ikke nødvendigvis veldig nyansert. Jeg lurer da rett og slett på om dette er trygt? Hvilke kortvarige og varige bivirkninger kan en forvente med en slik type behandling? Er resultatet permanent? Og ikke minst: hvor blir det av fettcellene som forsvinner?

Kvinne 25
Svar

Hei og takk for spørsmål!


Det er som du sier noen slanke, unge mennesker som får en dobbeltkontur på haken og hvor det er genetisk betinget siden flere i familien har det. Vanligvis skyldes dette lokalisert fettansamling her, men det kan også være skrått forløpende munngulv eller en hake som stikker lite frem. 


Tradisjonelt har lokalisert fettansamling her blitt behandlet med fettsuging. Dette gjøres gjennom et lite hull rett under hakespissen og er et lite og kortvarig inngrep med få komplikasjoner. Pasientene er vanligvis våkne. De siste årene er det kommet et legemiddel som har tilsvarende effekt og settes med sprøyte i det aktuelle fettet. Kybella har vært registrert internasjonalt i flere år, og Belkyra, som er det norske navnet, kom til Norge for 2-3 år siden. Medikamentet virker ved at det løser opp cellemembranen slik at cellene dør der det settes. Celleinnholdet (fettet) forsvinner gradvis ved at det tas opp av immunforsvaret. Behandlingen er permanent i den forstand at de døde fettcellene ikke kommer tilbake. Siden det er noen fettceller igjen, kan disse vokse dersom pasienten går opp i vekt. Medikamentet er ikke spesifikt for fettceller, slik at man skal være veldig nøye på at man er i korrekt lag når det settes. Legemiddelverket har nylig sendt ut advarsler om at det er rapportert inn skade på hud i forbindelse med behandlingen. 


Hovedproblemet med denne behandlingen har likevel vært prisen. For å få god nok effekt trenger pasienten gjerne 2-3 behandlinger, og da blir gjerne prisen høyere enn det fettsuging koster, og inntrykket er nok at de fleste pasientene som har slike plager fortsatt velger fettsuging. 


Håper svaret kan være til hjelp.