Ikke kirurgisk fjerning av fett

Spørsmål

Jeg er en 23 år gammel jente som er normalt slank. Jeg har likevel en genetisk (liten) ansamling av fett under haken, som jeg ønsker å fjerne med injeksjoner i form av Celluform. (Jeg vet at dette ikke er kirurgi, men syntes likevel det er mest relevant å spørre plastikkirurgen.) Mitt spørsmål er først og fremst om Celluform er trygt, og om (varige) bivirkninger kan oppstå/har oppstått hos pasienter før? Hvor lenge har Celluform eksistert/vært tillatt i Norge? Kan noen av virkestoffene ha negativ effekt på kroppen? Middelet inneholder soyalectin - kan dette være farlig å få i seg dersom man er allergisk mot soya? Vil stoffene som sprøytes inn, samle seg opp i kroppen, eller fraktes alt ut igjen gjennom lymfesystemet? Finnes det noen grunn til at man ikke bør bruke Celluform? Vil den ha samme effekt på meg, som har lite submentalt fett, sammenlignet med en som har mye? Har alderen min noe å si? Celluform er et billigere alternativ til Belkyra; finnes det noen grunn til å heller bruke sistnevnte? Er det andre ting jeg bør tenke på/være klar over før jeg evt. prøver Celluform? Takk for svar.

Kvinne 23
Svar

Takk for spørsmål!

Fettsuging er en kirurgisk metode å fjerne uønskede fettdepoter på. Denne teknikken ble utviklet ca 1980 og var en revulosjon førte innen kosmetisk kirurgi. På samme måte har introduksjonen av injeksjonsbehandling ført til store endringer av kosmetisk ansiktskirurgi. Injeksjonsbehandling var først ensbetydende med neurotoxiner (som Botox, Azzalure), men etter hvert kom også fillere (Restylane, Juviderm, Radiesse ovs). Siste skudd på stammen er injeksjonsbehandlinger som får fett til å forsvinne. Første legemiddel som kom internasjonalt var Kybella. Dette middelet kom til Norge som Belkyra for ca 2 år siden. Det er et stoff som får cellemembranen til å løse seg opp, og hvis det settes midt i underhudsfettet, vil fettvevet forsvinne. Fettet tas ikke ut av kroppen som ved fettsuging, men fettcellene går i oppløsning, og cellerestene og fettstoffet spises opp av immunceller. For Belkyra var det ofte nødvendig med to-tre behandlinger for at effekten skulle være god. Belkyra er et registrert legemiddel og må skrives ut på resept og er underlagt kontroll og sikkerhet som andre legemidler. 


Celluform er altså et nytt middel som får fettceller til å gå i oppløsning. Jeg kan ikke finne at det er et registrert legemiddel, men jeg ser at det brukes på noen norske injeksjonsklinikker alt. Det inneholder i tillegg til virkestoffet i Belkyra (deoksykolsyre), fosfatidyl cholin (lecitin) som er et stoff som inngår i cellemembraner, og skal bidra til å løse opp fett. Videre inneholder Celluform niacinamide (Vit B3) som skal ha en foryngende effekt på hud. 


Jeg vil tro at tilleggene i Celluform i forhold til det som finnes i Belkyra i liten grad bidrar til effekt, men jeg forstår det som om injeksjon med dette stoffet er mindre smertefullt enn Belkyra, og er prisen lavere som du sier. Siden det ikke er et registrert legemiddel vil dette stoffet bli regulert på samme måte som fillere som er mindre streng. 


Om du skal gjøre det ene eller andre er vanskelig å gi noe råd om. Dette er svært potente stoffer, og satt feil eller i gale konsentrasjoner kan konsekvensene bli store og irreversible. Det er naturlig at det kommer konkurrenter som er rimeligere og har andre eller bedre effekter, men her er altså originalpreparatet en legemiddel, mens konkurrenten ikke er et legemiddel, og det gjør jo at det er grunn til å være litt skeptisk. 


Når det gjelder din alder i forhold til dette stoffet, har ikke det noe å si for bivirkninger. 


Håper svaret kan være til hjelp!