Tunge øyelokk hos unge

Spørsmål

Hei, Christian. Jeg er svært plaget med overflødig hud over høyre øye og venstre øyelokk synker jo mer sliten jeg er (kun venstre som synker). Jeg tror det er arvet siden alle i min fars side har i noen grad det samme, så jeg har lest litt om sånne problemer og lurer på om det kanskje kan være ptose eller dermatochalase, hva syntes du? Tanten min bestemte seg for å få det fikset noe jeg har veldig lyst til også. Kan man få slikt dekket av det offentlige?

Mann 22
Svar

Takk for spørsmålet ditt. 


Tunge øyelokk er noe som kommer med alderen. Det kan være flere årsaker til at det blir slik. Øyenbrynet kan sige ned med tiden, fettet i øvre del av øyenhulen blir gradvis borte, og til slutt blir huden mindre elastisk. 


Når unge mennesker som deg er plaget med øyelokk som føles tunge, er det gjerne andre årsaker. Det kan være en svekkelse av en muskel som løfter øyelokket. Da blir øyenspalten mindre og pupillen kan delvis bli dekket av øvre øyelokket. Dette gir et søvnig uttrykk. Dette er ikke helt enkelt å korrigere, og operasjon av dette har som hensikt å stramme opp muskelen som løfter øyelokket. 


Noe som er vanligere, er å være familiær belastet med hudoverskudd på øvre øyelokk. Pasienten forteller gjerne at det begynte allerede tidlig i 20 årene, og flere i familien er operert for det i ung alder. Inngrepet er da lite, og hudoverskuddet på øvre øyelokk fjernes ved et lite kirurgisk inngrep. Arret legges da i hudfolden, ca 8mm over øyevippen og blir usynlig når øyet er åpent. 


Jeg ser på bildene du har sendt at det er en sideforskjell, øyelokket tar inntil øyevippen på ve side, men ikke på hø side. 


Slik jeg ser det, bør du vente med å gjøre noe med det til du blir litt eldre og forandringene blir mer uttalte. Den sideforskjellen du har er knapt synlig for andre, og eneste grunn til å gjøre dette nå, er hvis du har mye hodepine fordi du hele tiden må løfte øyenbrynene. Det ser ikke ut som om du gjør det på bildene. 


Øyelokksplastikk dekkes av og til av det offentlige dersom plagene er uttalte, og hudoverskuddet ødelegger for sidesynet. Dette er ikke tilfelle hos deg, og jeg vil tro at du ikke vil få det. 


Håper svaret kan være til hjelp.