Vektproblemer etter fødsel

Spørsmål

Hei.
Jeg er en jente på 24 år. Har alltid vært litt overvektig. Jeg har nå en sønn på 9 mnd. Rett før jeg fikk vite at jeg var gravid, hadde jeg gått ned noen kg. (veide da 64 kg, er 160 cm høy) Jeg la på meg 22 kg under fødsel, men gikk ned til 70 kg ganske fort etter det, men jeg sluttet å amme for noen mnd siden, og har gått opp til 77 kg. Jeg går turer hver dag jeg har mulighet, det vil si nesten hver dag ( ca. 11 000- 17 000 skritt) jeg går tidlig om morningen. Jeg har kutta ned mye på snop, men er glad i sjokolade, men da prøver jeg å spise mørk sjokolade med over 70% kakao. Og prøver å bare spise litt i helgene. Spiser ikke så veldig usunt heller (ikke junk,mye fett, fint brød osv.) Har byttet ut steke smør med olje, spiser mye fisk, kylling og svin. Jeg røyka før, men slutta da jeg fant ut at jeg var gravid, hadde litt problemer med søt sug da. Jeg har også prøvd slankepiller med efedrin i. Hvorfor går jeg ikke ned? Kan det være noe annet som kan være galt? Jeg vil så gjerne gå ned i vekt, har ikke selvtillit og det sliter på forholdet mellom meg og samboeren min.

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du opplever altså som ganske mange andre som nylig har født at det er vanskelig å kvitte seg med de ekstra kiloene. Under ammingen gikk du ned i vekt, dette er vanlig idet selve melkeproduksjonen forbruker endel kalorier. Etter ammingen har du imidlertid gått opp igjen, og er misfornøyd med dette. Du har nå en BMI på ca 30, dette viser at du som du selv sier er overvektig. Det virker som om du har tatt grep selv for å gå ned i vekt og det er flott. Både fysisk aktivitet, hvor du svetter endel, samt hyppige små måltid er de viktigste faktorene for vektnedgang. For ytterligere informasjon og råd se forøvrig et liknende spørsmål besvart av vår ernæringsfysiolog:

http://www.lommelegen.no/php/art.php?id=368554

Du spør om det kan være andre grunner til at du har vansker med å gå ned i vekt. Jeg synes det virker som om du fint kan gå ned i vekt når energibalansen er negativ, dvs at du forbruker mer energi enn du får i deg. Dette har du vist under ammingen, dvs når kroppen forbrukte mye energi på amming og du passet på hva du fikk i deg, gikk du ned i vekt. Dette bør du forsøke nå også, med økt aktivitet (selv om det kan være vanskelig med baby i huset), og forsøke å motstå sjokoladehungeren så godt du kan. Selvfølgelig kan tilstander som feks lavt stoffskifte bidra til økt vekt. Dette er relativt sjelden, og kan enkelt sjekkes med en blodprøve. For ytterligere oppfølging mtp vektnedgang kan fastlegen brukes.

Håper svaret var til hjelp, og lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn