Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vektproblemer etter fødsel

Spørsmål

Hei.
Jeg er en jente på 24 år. Har alltid vært litt overvektig. Jeg har nå en sønn på 9 mnd. Rett før jeg fikk vite at jeg var gravid, hadde jeg gått ned noen kg. (veide da 64 kg, er 160 cm høy) Jeg la på meg 22 kg under fødsel, men gikk ned til 70 kg ganske fort etter det, men jeg sluttet å amme for noen mnd siden, og har gått opp til 77 kg. Jeg går turer hver dag jeg har mulighet, det vil si nesten hver dag ( ca. 11 000- 17 000 skritt) jeg går tidlig om morningen. Jeg har kutta ned mye på snop, men er glad i sjokolade, men da prøver jeg å spise mørk sjokolade med over 70% kakao. Og prøver å bare spise litt i helgene. Spiser ikke så veldig usunt heller (ikke junk,mye fett, fint brød osv.) Har byttet ut steke smør med olje, spiser mye fisk, kylling og svin. Jeg røyka før, men slutta da jeg fant ut at jeg var gravid, hadde litt problemer med søt sug da. Jeg har også prøvd slankepiller med efedrin i. Hvorfor går jeg ikke ned? Kan det være noe annet som kan være galt? Jeg vil så gjerne gå ned i vekt, har ikke selvtillit og det sliter på forholdet mellom meg og samboeren min.

Kvinne, 24 år

Svar

Hei!

Du opplever altså som ganske mange andre som nylig har født at det er vanskelig å kvitte seg med de ekstra kiloene. Under ammingen gikk du ned i vekt, dette er vanlig idet selve melkeproduksjonen forbruker endel kalorier. Etter ammingen har du imidlertid gått opp igjen, og er misfornøyd med dette. Du har nå en BMI på ca 30, dette viser at du som du selv sier er overvektig. Det virker som om du har tatt grep selv for å gå ned i vekt og det er flott. Både fysisk aktivitet, hvor du svetter endel, samt hyppige små måltid er de viktigste faktorene for vektnedgang.

Du spør om det kan være andre grunner til at du har vansker med å gå ned i vekt. Jeg synes det virker som om du fint kan gå ned i vekt når energibalansen er negativ, dvs at du forbruker mer energi enn du får i deg. Dette har du vist under ammingen, dvs når kroppen forbrukte mye energi på amming og du passet på hva du fikk i deg, gikk du ned i vekt. Dette bør du forsøke nå også, med økt aktivitet (selv om det kan være vanskelig med baby i huset), og forsøke å motstå sjokoladehungeren så godt du kan. Selvfølgelig kan tilstander som feks lavt stoffskifte bidra til økt vekt. Dette er relativt sjelden, og kan enkelt sjekkes med en blodprøve. For ytterligere oppfølging mtp vektnedgang kan fastlegen brukes.

Håper svaret var til hjelp, og lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-