Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svimmel

Spørsmål

Hei.
Jeg er en gutt på 25 som har slitt med svimmelhet lenge, ikke sånn kjempemye, men mer diffus. Kanskje kjennes som å være på en båt. Men av og til føles det som jeg kan falle i bakken. Dette er veldig opp og ned. Kan være fin en dag, men så kan det komme igjen. Jeg kan og nevne at jeg hadde
D-vitaminmangel, som var veldig lavt. Har dette noe og si når det gjelder svimmelhet?
Men en ting til: Har trent lenge og hardt en lang periode, kun styrke. (bruker ikke proteinting) Men en dag ble jeg dårlig, skikkelig hjertebank og følte meg dårlig. Etter dette har jeg ikke trent på et halvt år. Føler at svimmelheten kom etter trening. Og enda en ting, om natta så dovner armene bort og noen fingre kan også bli borte. Lillefingrene. Er dette carpaltunnelsyndrom? Gjelder også venstre benet. Jobber forresten i dagligvare i kasse, 8 timer i strekk, har gitt meg problemer føler jeg også

Så det er mange tanker som går i hodet mitt. Har jeg overtrent? Og hva kan man gjøre med det? Jeg har hvilt i et halvt år nå, men jeg blir ikke bedre. Og masse blodprøver er tatt hos legen min, jeg venter nå på MR.

Svar

Hei.

Svimmelhet er vanlig, og skyldes i de fleste tilfeller IKKE alvorlig sykdom. Der er tatt blodprøver hos legen din, og disse har ikke vist tegn til sykdom.
Nå skal du til MR, og jeg gjetter på at det er av hodet? Da vil du få utelukket alvorlig sykdom i hodet. (Noe som i utgangspunktet er særdeles lite sannsynlig i ditt tilfelle)

Du spør om D-vitaminmangelen din kan ha gitt svimmelhet. Det er det ingen grunn til å tro. Men du skal like fullt ta tilskudd, f.eks. tran, og sjekke at verdiene stiger og blir normale igjen.

Jeg tror heller ikke at treningen din (eller evt overtrening) var årsaken til svimmelheten, og jeg mener også at du absolutt ikke skal tenke at det går an å "hvile seg frisk", slik du nå har forsøkt i et halvt år. Du er en frisk og sterk ung mann, og har følgelig en kropp som skal brukes mest mulig for å fungere best mulig. Dette er i særdeleshet viktig for deg som har en stillesittende jobb i kasse.

Det at du dovner bort i armer, fingre og bein er noe du absolutt må nevne for legen din, for at du kan bli utredet for årsakene til dette. Du spør om det kan være carpaltunnel syndrom. Det kan være det, når det gjelder fingrene, men ikke for dovningen i beinet ditt. Det må ha andre årsaker. Men jeg kan ikke si noe sikkert om det er eller ikke er carpaltunnel syndrom du har, over nett. Dette er en diagnose som kan avkreftes eller bekreftes vha en undersøkelse som heter nevrografi, som fastlegen din kan henvise deg til. Legen din må også se etter andre mulige årsaker til disse symptomene.

Du spør hva du kan gjøre. For å vite hva man gjøre med et helseproblem, må man vite hva det handler om, altså få stilt en diagnose. Din "jobb" videre nå blir følgelig å holde kontakten med fastlegen for videre oppfølging og utredning, inntil dere har funnet løsning på dette. Jeg ser forøvrig ikke bort fra at dette kan være det som heter Benign Posisjonell Vertigo (godartet stillingsavhengig svimmelhet, "virus på balansenerven") Dette er en vanlig og helt ufarlig tilstand som vanligvis går over av seg selv. Spør fastlegen om det kan være at det er forklaringen her.

Lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-