Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ønsker å gå ned i vekt etter fødsel

Spørsmål

Hei,

Jeg fødte i desember 2012 og er veldig glad for babyen osv. Jeg har imidlertid blitt diagnostisert med generalisert angstlidelse og ble av fagfolk rundt meg, anbefalt å begynne på Cipralex for å få det bedre. Gjorde dette under tvil etter keisersnittet, men har da valgt å ikke amme. Mitt problem er at jeg nå, 5,5 uker siden fødsel (keisersnitt) ikke går nedover på vekta. Jeg veide 63 før graviditet og 79 da jeg fikk barnet. Veier nå 73-74 kg. Er 169,5 cm høy.
Føler meg veldig ubekvem med vekta, spiser ikke særlig usunt. Men noe uregelmessig muligens.

Er nå veldig urolig for at det er Cipralex'en som gjør dette? Gått på det tidligere, uten vektoppgang.

Dette er mitt andre barn, og forrige gang gikk jeg opp mer, men den gang ammet jeg. Kom meg tilbake til 63 kg før jeg uventet ble gravid igjen.

Hva kan jeg gjøre? Er det umulig å gå ned i vekt? Jeg vil tilbake til 62-63, kan starte trening etter 12 uker ble jeg fortalt (går turer med vogn når været tillater det).
Kan jeg ta noe slags kosttilskudd som øker forbrenningen selv om jeg går på Cipralex'en ( 10 mg daglig).

Jeg føler jeg ikke blir tatt alvorlig rundt dette problemet, men for meg er dette en stor bekymring og noe jeg tenker mye på. Hva kan evt ellers være grunnen til at vekta er som den er, så lenge etter fødsel?

Bør kanskje legge til at jeg tidligere har slitt med spiseforstyrrelser, men at dette har vært holdt i sjakk de seneste årene ved at jeg har kontrollert mat og kosthold, samt trening. Når jeg nå mister kontroll, blir jeg veldig stresset.

Vurderer heller å gå rundt i angsthelvete enn å være så feit, barnslig det enn kan virke.

Svar

Hei.

Det er alltid mulig å gå ned i vekt, men metoden og tiltakene som må benyttes, er individuelle. Men ha helt klart for deg at det pr definisjon og udiskutabelt ALLTID er mulig, også selv om du bruker Cipralex. Slipp aldri tak i denne tanken.

For ditt vedkommende så er det et eller flere av følgende tiltak som kan brukes:

1) Eventuelt kutte ut Cipralex, bytte ut med annet medikament? Jeg sier med dette overhodet ikke at dette er noe du bør, men muligheten er der, for det er velkjent at Cipralex kan gi vektøkning (og apetittøkning) Diskuter dette med legen din. Ikke slutt med medisinen annet enn etter avtale med legen din.
2) Bruke mer kalorier: Beveg deg mer. Uansett hva du gjør. Det er IKKE slik at du må vente til 12 uker etter fødsel før du kan starte trening. Du kan f.eks. gå akkurat så mye tur du vil, for å nevne ett eksempel.
3) Innta færre kalorier: Reduser mengden mat. Du kan kanskje mene at du spiser lite nok som det er, kanskje du spiser ganske sunt, men uansett hvordan du snur og vender på dette, så er det da slik at for å gå ned i vekt, så er det du spiser i dag, sett i forhold til hvor mye du beveger deg, for mye til å gå ned i vekt. Vil man ned i vekt, så må man redusere matinntaket eller bevege seg mer, uansett og udiskutabelt. Gammelt nytt, men det er faktisk ikke mer mystisk enn dette.
4) Spis mer av noe, mindre av annet: Det er ikke bare kaloriinntaket og -forbruket som teller, sammensetningen av kosten spiller sterkt inn. Spis så mye rent kjøtt, fisk, egg og grønnsaker du overhodet klarer. Spis NULL sukker (les innholdsfortegnelser), spis så lite stivelsesbasert mat som mulig (brød, pasta, poteter, ris, kornprodukter m.v.) Frukt, selv om det er både sunt og godt, bør du også kutte om du har problemer med å gå ned i vekt, for det inneholder sukker, tildels mye. Spis heller grønnsaker, spekemat, reker m.v. som snacks.

Ingen kosttilskudd kan få deg til å gå ned i vekt, jfr ditt spørsmål. Det du leser om slike påståtte effekter av ymse preparater, er reklame og ikke sant.

Ha helt klart for deg at for å gå ned i vekt, er det svært mye mer effektivt å endre kostholdet, enn å trene mer. Jeg er den første til å anbefale trening, men det er bortimot umulig å trene seg slank, om man ikke gjør noe med kosten samtidig. Det er bl.a. fordi det er aldeles enormt med aktivitet som må til for å kompensere for inntak av noen kalorier for mye, i praksis så mye at vi har ikke nubbesjans til å kompensere for en pose potetgull med å "løpe litt ekstra", for å nevne ett eksempel.
Trening er mer egnet for å vedlikeholde en ny og lavere kroppsvekt, mens slanking gjør vi uten sammenligning mest effektivt med kostregulering. Dette er viktig å vite, for "halve Norge" sliter med myten om at det skulle gå an å trene seg slank, og blir bare frustrert av å ikke få det til.
Via kosten er det imidlertid riktig enkelt å gå ned i vekt, om man faktisk tar tak i dette og endrer kostholdet inntil man ser vekten begynner å gå nedover. Hvor store endringer i kosten som må til, er helt individuelt, og det er bare å begynne et sted og så endre inntil man ser vekten begynner å krype nedover.

Håper å ha gitt deg litt nyttig informasjon her, og jeg ønsker deg lykke til! Dette får du til!