Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mann på 23 år har gått opp 30-40 kg på to år. Bør han til lege?

Spørsmål

Hei, jeg har et lite spørsmål angående noe som begynner og bli et ganske stort problem. For cirka 2 år siden veide jeg 70-80 kg og på 2 år har jeg gått opp til 110kg. Jeg har null energi da jeg kommer hjem fra jobb. Bare det å rydde huset er en kamp. Har ikke mye sosialt liv pga energinivået. Sist jeg var ute blant folk på fest er vel snart 1 år siden. Jeg har lyst til å begynne å trene, men det går bare ikke. Er dette noe jeg burde ta opp med fastlege? Jeg liker ikke gå til lege ute. Grunn så jeg spør her først. Mann 23år

Svar

Hei.


Ja, jeg synes du skal gå til fastlegen din med dette. En vektoppgang på 30-40 kg på to år, er svært mye, og du er en ung mann med hele livet foran deg, så her er det viktig å ta tak i dette nå før det ruller på seg. Du er allerede hemmet i hverdagsliv, både sosialt og treningsmessig, og det er jo fullt mulig at det er selve vekten din som er årsaken til det, for det er tungt å bære på så mye ekstra.  En kommer lett inn i onde sirkler også, ved at høy vekt gir passivitet, og høyere og høyere terskel for å komme igang med trening og kostendring.

Det er på ingen måte sikkert at din raske vektøkning skyldes sykdom. Vektøkning kan ikke skje med mindre man inntar mer energi / kalorier enn en forbruker, og det gjelder deg også. Så du har med sikkerhet spist mer enn du har hatt behov for, noe annet er ikke mulig. Det positive med dette, er at det er umulig å ikke gå ned i vekt igjen, om man starter med å spise mindre enn en har bruk for. Altså at energi / kaloriinntaket blir lavere enn det daglige forbruket.

Dette er omtrent som med bankkontoen: Setter du inn litt mer penger hver måned enn du bruker, får du stadig mer penger på konto. Og bruker du mer enn du setter inn, blir saldoen mindre og mindre.

Det er enormt viktig rent motivasjonsmessig at du er fullt klar over at også for deg gjelder dette, hvilket igjen betyr at du med sikkerhet er i stand til å gå ned i vekt igjen.

Trening er viktig, både for humør, velvære, helse og vekt, men vær meget klar over at det er særdeles mye mer effektivt å redusere matmengden, enn å trene, når det gjelder å få til vektnedgang. Trening er selvfølgelig viktig og nyttig, men det er mest nyttig for å opprettholde en ny og lavere kroppsvekt, og ikke den mest effektive slankemetode i seg selv.

Grunnen til at jeg anbefaler deg en tur til fastlegen, er at du har en helseskadelig overvekt, og legen din kan hjelpe deg med både motivasjon og kostråd m.v., og følge deg opp videre i din vei ut av dette. Nok en grunn til å oppsøke lege nå, er at det blir på en måte en symbolsk start på de tiltakene du nå skal iverksette for å snu denne tendensen du har kommet inn i nå. 

Jeg håper at du følger rådet her, for det tror jeg vil være nyttig for deg, og jeg ønsker deg lykke til. Ha klart for deg at det er umulig å ikke gå ned i vekt, med de tiltak jeg har forklart ovenfor. Det gjelder alle levende vesener, også deg! Lykke til!