image: Magen har blitt så stor. Overvekt eller sykdom?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magen har blitt så stor. Overvekt eller sykdom?

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt noen operasjoner, blant annen for utposing 3 steder på hovedpulsåren. Det skjedde i 2018. Magen min har blitt så stor at jeg har problemer med å få på meg klær. Jeg spiser lite, men den er alt for stor. Jeg har problemer med avføring av og til, og jeg er mye trøtt og sover mye. Håper at dere kan sjekke meg.

Mann 68
Svar

Hei.

Vi kan naturligvis dessverre ikke sjekke deg slik du ønsker, i form av å undersøke deg på noen måte, siden Lommelegen er en internett-tjeneste, og vi har ingen direkte kontakt med pasientene. Men jeg kan kommentere det du skriver, og gi deg noen råd. Håper det er greit.

Du er altså en mann på 68 år, som nå opplever at magen din har blitt så stor at du har problemer med å få på deg klær. Den absolutt vanligste grunnen til det er overvekt, og det er som kjent meget vanlig. I sjeldne tilfeller kan økt magemål skyldes sykdom inni magen. Det er enkelt å avgjøre om det er magefett som er årsaken, både for pasient og lege, og det gjøres ved at man tar tak i fettlaget utenpå magen og ser om det er tykt eller ikke. Hvis det er det, så vil det naturligvis bidra til at klærne blir vanskeligere å få på seg. Heldigvis er det noe man kan bestemme selv om man vil ha eller ikke, ved å regulere matinntaket. Hvis du har lagt på deg fett på magen selv om du synes du spiser lite, så har du allikevel spist mer enn kroppen din trenger. Den eneste løsningen da er naturligvis å spise mindre, samt å bevege ser mere.

Det kan også være en ide å la legen din undersøke magen din. Legen vil da vurdere om det er overvekt som er årsaken til det økte magemålet, samt kjenne etter sykdom i indre organger. Siden du er 68 år, og i tillegg har problemer med fordøyelsen og tidvis føler deg trøtt, så kan det være en god ide, siden vi vet at sykdom oppstår med økende frekvens jo eldre man blir. Det blir følgelig mitt råd til deg.

Ha det bra.

Illustrasjon øverst: Suz7 / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-