Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fortvilet over overvekt

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 24 år, 153cm og 93kg veide på mitt høgste 98,7 kg. Jeg har i mange år slitt med vekten etter bruk av p-piller når dette var i bruk la jeg på meg 10kg i året og måtte til slutt slutte å bruke dette. Jeg forsøkte også med p-stav da første året la jeg på meg 10kg og andre året 8kg, da skjønte jeg at jeg måtte slutte på alt med hormon. Årene har gått og jeg sliter fremdeles med å gå ned de kiloene. Jeg er aktiv, trener og spiser ikke noe særlig usunt. Jeg har forsøkt ulike dietter, men vekten min er som en jo-jo. Dette har gått ut over min psyke, jeg har mistet taket og alt av selvbildet og det har utviklet seg til angst. Jeg har også gått på kostholdskurs i tillegg til jeg har kosthold og ernæring innen for mitt fagfelt. Jeg kjenner dette er slitsomt. Jeg har lår som gnisser mot hverandre og gir store kjøttsår som gjør det vanskelig for meg og være i jobb, jeg sliter med og puste på natten fordi jeg er så tung pusten og merker stor forskjell om jeg går opp et kilo eller to, det er som jeg blir kvelt av min egen kroppsvekt og snorker skremmende høyt som gjør det svært vanskelig for meg og omgås med et annet menneske. Jeg har snakket med min fastlege, men jeg syns systemet funker alt for sakte, og dette spiser meg mer og mer innvendig. Alternativet han gav meg var magereduksjon som en siste utvei. Men jeg kjenner det på kroppen nå, at jeg er sliten av å ikke bli hørt, at hverdagen er en kamp fortiden og river i fra meg alt. Jeg vil så gjerne være tilbake på jobb så fort så mulig, men jeg mister alt av motivasjon for hverdag som går og jeg ikke får den hjelpen jeg trenger. Jeg har hatt mye press på meg psykisk den siste tiden der jeg har opplevd og måtte ha taklet ulike sterke situasjoner. Som gjør at jeg er litt ekstra nede på toppen av alt dette. Det som sliter mest er at mitt forrige forhold tok slutt fordi jeg snorket mye og det ble irritasjoner, og at jeg over lengre tid ikke klarte å bli gravid da vi ønsket det. Dette går svært inn på meg.

Svar

Hei.

Jeg forstår din fortvilelse, men vil innlede med å si at det pr definisjon og ALLTID og uten unntak, er mulig å gå ned i vekt. Det er en umulighet fra naturens side, å ikke gå ned i vekt, dersom inntaket av kalorier er lavere enn forbruket. Dette er uansett "enkel" matematikk, og det blir som bankkontoen: Dersom du bruker litt mer hver måned enn det som blir satt inn på konto, blir saldo lavere og lavere. Og dersom det kommer litt mer penger inn på konto hver måned enn det du bruker, så får du mer på konto hele tiden.

Der finnes ingen andre forklaringer på vekt opp og ned, enn akkurat det regnestykket. Men her er et vell av andre variabler som spiller inn, ikke minst psyke, motivasjon, hormoner osv osv., men regnestykket ovenfor forblir uansett det avgjørende, og det er et positivt budskap, dette med at det er umulig å IKKE gå ned, om inntaket er mindre enn forbruket. Det er umulig å holde kroppen i 37 grader uten å forbrenne kalorier.

Når alt det du har forsøkt til nå ikke har fungert, så er ikke det "bevismateriale" på at du ikke er i stand til å gå ned i vekt, for det vil alle mennesker gjøre om inntaket blir mindre enn forbruket. Den eneste slutningen du kan trekke av det, er at de metoder og virkemidler du hittil har brukt, ikke er det rette. Følgelig må du gjøre dette på en annen måte.

Det finnes mange veier som fører til Rom, heter det. Hva som er beste metode for akkurat deg, avhenger ikke minst av personlighet, motivasjon m.v. Kanskje du skulle diskutere dette med legen din? Dere har jo allerede vært i kontakt om dette, og legen din foreslo operasjon. Kanskje det er en god ide?
Det er slett ikke utenkelig.

Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, så jeg er ikke helt sikker på hva du ønsker informasjon om, men dette er ment som en peptalk, med et hovedbudskap at det udiskutabelt er mulig for deg også å gå ned i vekt. Så ta tak i dette nå, -hva med å følge legens anbefaling om operasjon? Jeg vet selvfølgelig ikke nok om deg til å ville anbefale dette, men jeg går ut fra at legen din har tenkt gjennom dette rådet til deg, så kanskje du burde vurdere det nærmere? Hva med en eller flere samtaler til med legen din om det? Vil det hjelpe deg til å ta valg?

Jeg ønsker deg lykke til. Vær aldeles klar over at også du kan gå ned i vekt.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-