Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Clenbuterol- skadelig som slankemiddel.

Spørsmål

Heihei!! Jeg har ett par spm ang ett slankemiddel ved navn Clebusterol. Har en venninne som benytter dette. Jeg lurer på bivirkninger, er det farlig?, effekt av legemiddelet.
Jeg mener att en skal sjekke opp slike ting før en tar det i bruk.
En hører jo stadig om kjendiser som bruker dette osv så det kan være fristende for de med litt ekstra på kroppen. Er dette ett doping middel? Er så lite info på nett som en kan ta for sikker informasjon.
På forhånd takk for svar

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålene. Jeg må si det er flott at du bryr deg om din venninnes helse i praksis.
Clenbuterol er en såkalt beta2- stimulator og kan brukes i behandling av astma, siden stoffet får den glatte muskulaturen i luftveiene til å slappe av. Dette fører til utvidelse av bronkiene og en astmatiker vil da puste lettere. Clenbuterol er mest brukt innen veterinærmedisinen.
I tillegg til effekten på glatt muskulatur, har stoffet en effekt på kroppen, som best kan sammenlignes med effekten av amfetamin eller efedrin, ved at puls og blodtrykk øker. Temperatur og pusting påvirkes også.

Stoffet brukes av bodybuildere alene eller sammen med anabole steroider, fordi man tror at stoffet har en oppbyggende effekt på muskulatur. I tillegg utnyttes stoffets nedbrytende effekt på fett via økningen i kroppstemperatur og en positiv effekt på stoffskiftet.
Stoffet er i dag regnet som doping og står på listen over forbudte stoffer.
Stoffet kan ha en rekke negative og til dels farlige bivirkninger. Clenbuterol øker blodtrykket. Høyt blodtrykk kan føre til både hjertesykdom og hjerneslag. Det har vært akutte dødsfall blant kroppsbyggere som har brukt stoffet.
Angst og nervøsitet samt rastløshet og vansker med å sove, er svært hyppige bivirkninger. Kramper er en svært farlig bivirkning og kan i verste fall føre til alvorlige skader eller død.
Rotteforsøk har vist innvekst av kollagene fibre i hjertemuskelen, noe som har gjort den stiv og derfor redusert hjertets pumpeevne.
Jeg vil derfor ikke anbefale noen å bruke dette som slankemiddel eller for å bygge opp muskler.

Håper dette har vært til hjelp.