Bør jeg slankeopereres?

Spørsmål

Kvinne, 55 år, sluttet å røyke for 3,5 år siden - midt i overgangsalderen.
Tok fettsuging for ca. 20 år siden, med dårlig resultat.
Har vært jojoslanker i årevis, men går fort opp igjen etter alt strevet. Fettet (mesteparten) sitter i bukhulen, og MÅ bort. Far døde av hjerteinfarkt før fylte 50 år. Spiser sunt, trener, har slanket meg ned til 93 kg, er 168 cm høy.
Er motivert for livsstilendring, men føler jeg trenger drahjelp.
Vurderer seriøst slankeoperasjon, men er redd for bivirkninger.
Sliter med angst og søvnproblemer, har tatt medisiner for dette i mange år. (Zoloft, Apodorm, Truxal + vanndrivende for å kontrollere blodtrykket.)
Har forsøkt Reductil uten effekt.
Vil så gjerne være slank, aktiv og sunn resten av mitt liv, uten å slite vettet av meg med å stadig være sulten og på slanker/'n.
Er operasjon et godt alternativ for meg?
Hvilken type vil du i tilfellet anbefale?

Kvinne, 55 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kriteriene for slankeoperasjon i offentlig regi er en Body Mass Index (BMI) på 35 dersom man har uttalte sidesyksommer som kan settes i sammenheng med fedme. Eksempelvis er dette høyt blodtrykk, diabetes, etc. Dersom man ikke har sidesyksommer er kravet at BMI er 40. Du har en BMI på 33 og kommer nok ikke inn under kriteriene. Operasjonen er ikke uten bivirkninger bla fører den til en relativt uttalt malabsorbsjon (som er bakgrunnen for at man går ned så mye i vekt) og en del sliter med følgene av dette.

Du sier du er motivert for livsstilsendring, og du har jo allerede sluttet å røyke, noe som gir en betydelig helsegevinst. Det som er viktig for deg, som også har en slektsbelastning med en far som døde av hjerteinfarkt før fylte 50, er absolutt å leve sunt og trene, og det er slett ikke sikkert at en slankeoperasjon vil være det riktige for deg. Det har begynt å komme flere kurer på markedet der man hevder at man klarer å holde vekten etter slanking uten vesentlig sultfølelse, også over tid dvs at man nettopp unngår jo-jo-aspektet. Trening ved siden av, som du jo bedriver, er dog vesentlig.

Slik du er nå er neppe operasjon indisert. Jeg vil selvfølgelig heller ikke anbefale at du går opp i vekt for å komme innunder kriteriene. Det kan være farlig for deg.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-