Hvorfor går jeg ikke ned i vekt?

Spørsmål

Hei!
Jeg har vært veldig syk i 13 år. Jeg har fibromyalgi og ME og har vært for det meste sengeliggende.
På grunn av dette har jeg gått veldig mye opp i vekt. Fra normalvektig til sykelig overvekt med en BMI på litt over 40.
Det siste året har jeg klart sakte men sikkert og komme meg ut å gå lengre og lengre turer. Nå går jeg en time hver eneste dag. Uansett vær. Og jeg begynner endelig å føle meg som et menneske igjen.
Jeg og mine døtre (jeg er skilt) har endret kostholdet totalt. Vi spiser lite og ofte og velger sunn mat. Som kyllingfileter og fisk minst tre ganger i uka osv. Men det som er så fortvilende er at mens mine døtre har rast ned i vekt har min vekt stått helt stille. Hvorfor? Kan det ha med mine sykdommer å gjøre? Jeg har ikke vært så aktiv eller spist så sunt siden før jeg ble syk allikevel nekter vekta å rikke seg. Vi har holdt på et halvt års tid med kostholdet. Min eldste datter har nå gått ned 17kg.
Merker at jeg mister motivasjonen og får lyst til å begynne med trøstespisingen igjen. Har klart å holde meg til nå. 
Min fastlege sendte inn søknad om slankeoperasjon men fikk avslag fordi jeg ikke har noen av livsstilsykdommene. Egentlig er jeg litt lettet over det fordi jeg skulle gjerne klart dette på egen hånd.
Men hva skjer med kroppen min? Føler at det jeg spiser er ok.
En vanlig dag kan være: Frokost: 2 knekkebrød med kaviar, Lunsj: 1 brødskive med peppermakrell, Middag: Laks, salat og 1 potet, lite saus, kveldsmat: 3 knekkebrød med kaviar. Mellommåltider er gjerne litt ananas, vannmelon eller et eple
Drikker for det meste vann eller cola light. Vi har til og med sluttet med lørdagsgodteri. Før spiste jeg flere potetgullposer i uka. Nå velger jeg bær eller smoothie.
Som sagt så har mine jenter rast ned i vekt men altså ikke jeg. Hvorfor tviholder kroppen min på fettet?

Svar

Hei.

Det er mulig at Sarotex kan være hele eller deler av årsaken til at du ikke går ned i vekt, da denne kan ha vektøkning som bivirkning.

Hvorvidt du kan eller bør slutte med denne medisinen har jeg ingen mulighet for å si noe konkret om, da viktigheten av denne må vurderes av deg og din fastlege i sammen, og fordelen med å bruke den må vurderes opp mot evt bivirkning i form av vektøkning.
Det er heller ikke sikkert at det er Sarotex som er årsaken, men det er en mulighet.

Uavhengig av Sarotex, så er det slik at dersom et kosthold ikke fører til vektnedgang, selv om man føler at det "burde" det og føles urettferdig at det ikke gjør det, og kostholdet er sunt og riktig, så må man bare være pragmatisk og tenke: Når noe ikke virker, så må det endres.

Her har du fått dokumentert til fulle at du ikke går ned i vekt på dette kostholdet, og da må du endre det.

Det du kan gjøre om du ønsker det, er å redusere karbohydratinntaket. Jo mer du reduserer det, jo større er sjansen for at du får igang en vektnedgang.
Og kroppen omgjør jo kroppsfett til blodsukker, så du trenger ikke karbohydrater i det hele tatt.

Av de matvarene du nevner her, så kan du om du vil redusere eller kutte ut følgende:
(Det som er viktigst å kutte, nevner jeg først, så i redusert rekkefølge nedover)
Brød
Potet
Frukt og smoothie (veldig mye sukker i begge disse)
Knekkebrød
Bær

Mao. så vil et kosthold som består i hovedsak av rent kjøtt, ren fisk, skalldyr, egg og ALT av grønnsaker (eksl. potet) og INGENTING annet, være det mest slankende du kan få i deg.

Det kan du forsøke, uansett om du slutter med Sarotex eller ikke.

Videre så kan jeg nevne at å forsøke å slanke seg vha mosjon, er særdeles mye vanskeligere enn via kosten. Kosten teller 90%, trening 10%. Trening er mer egnet for å holde en ny og lavere kroppsvekt + å komme i form med, og ikke som slankemetode. Trening som slankemetode er i særklasse mye mindre effektivt enn å endre matinntaket.

Slutt ikke med Sarotex annet enn etter evt grundig diskusjon og enighet med fastlegen din.

Håper du har nytte av svaret. Lykke til!