Overvekt og sykdom

Hvorfor skal man egentlig unngå overvekt? Er den viktigste grunnen å komme inn i konfirmasjonsdressen eller bikinien fra i fjor? Overvekt kan være et kosmetisk problem, men det er også et medisinsk problem. Med en BMI over 30 har du kraftig forhøyet risiko for å utvikle sykdom. Her finner du oversikten over overvekt og sykdom.

BMI er et uttrykk mange er blitt kjent med, og du har kanskje allerede regnet ut din egen verdi? Verdien gir selvsagt ikke hele sannheten om man er overvektig eller ikke, midjemål og muskelmasse spiller også inn. Imidlertid er det slik at en person med BMI over 30 har økt risiko for sykdom. Jo mer overvektig maner, jo høyere stiger verdien og jo større er risikoen.

Overvekt øker risikoen for:

Type 2 diabetes (sukkersyke)

Dette er en tilstand hvor blodsukkerverdiene er høyere enn normalt, noe som igjen kan føre til tidlig død, hjertesykdom, nyresykdom, slag og blindhet. Vi vet ikke helt hva som er sammenhengen mellom overvekt og sukkersyke, men trolig blir kroppens celler mindre effektive når det gjelder å utnytte blodsukkeret. Dette gjør igjen at de insulinproduserende cellene i kroppen må yte mer og tilslutt svikter insulinproduksjonen. Ved å gå ned i vekt og øke mengden fysisk aktivitet reduserer du risikoen for sukkersyke.

Hjertesykdom og slag

Hjerteinfarkt, hjertesvikt, hjertestans, angina og rytmeforstyrrelser øker i hyppighet ved alvorlig overvekt. Det samme gjelder slag og "drypp". Årsaken til dette er at overvektige personer har høyere blodtrykk og ugunstig sammensetning av fettstoffer i blodet, noe som igjen påvirker hjertet og blodårene negativt. Ved å gå ned i vekt vil blodtrykket synke, du vil få mer "godt" kolesterol og mindre av det dårlige i blodårene dine, og risikoen for hjertesykdom og slag reduseres kraftig. Også her er det viktig å styrke hjertefunksjonen ved å trene og mosjonere regelmessig.

Kreft

Kreftsykdommer er den nest hyppigste årsaken til død i den vestlige verden, nest etter hjerte-karsykdommer. Overvekt øker risikoen for kreft i tykktarm, spiserør og nyrer. Det er sannsynligvis også sammenhenger mellom overvekt og livmorkreft og brystkreft hos eldre kvinner. Hvis du har fått kreft av en annen årsak, kan kraftig overvekt gjøre deg dårligere skikket til å takle kreftsykdom eller operasjoner. Det er mye som er uklart når det gjelder sammenhengene mellom overvekt og kreft, men noen teorier går ut på at fettceller lager hormoner som stimulerer celledeling og som igjen fører til kreft. Matvaner og treningsvaner kan også bidra til kreftutvikling.

Søvnapne

Personer som er overvektige har høyere hyppighet av søvnapne, en tilstand hvor en person har korte pustestopper i løpet av søvnen. Dette kan gi søvnighet om dagen, konsentrasjonsproblemer og til og med hjertesvikt. Trange luftveier fører til pusteproblemer, snorking eller pustestopp, og hos overvektige er det dårligere luftpassasje i svelget enn hos andre.

Slitasjegikt

Det er ganske logisk at overvekt fører til økt belastning på ledd, spesielt i hofter, knær og ankler. Etterhvert vil brusken i leddet slites bort, og smertefulle ledd er resultatet. Hos noen blir forandringene så uttalte at det er nødvendig med operasjon og innsetting av kunstige ledd. Man kan få slitasjegikt selv uten å være overvektig, men overvekt øker risikoen betydelig. Fysisk trening har lite effekt på slitasjegikt, men vektreduksjon gir mindre belastning.

Gallestein

Gallesteiner består vanligvis av kolesterol, og er man overvektig har man også mer av dette i kroppen og hyppigheten av gallestein øker. Gallesteiner kan ligge i galleblæren i mange år uten å noensinne gi symptomer, men noen kan få smertefulle anfall hvis gallesteinene beveger seg fra galleblæren mot tarmen gjennom gallegangen. I noen tilfeller blir galleblæren betent, og det kan bli nødvendig med operasjon eller sykehusinnleggelse. Går man raskt ned i vekt øker risikoen for gallestein, en moderat hastighet på vektreduksjonen er mer fornuftig.

Fettlever

Er man overvektig vil ofte verdien på leverprøver i blod stige, og leveren kan få et økt fettinnhold. Dette kan føre til leverskade og skrumplever, og likner på den leverskaden man kan få ved å drikke for mye alkohol. Selv om fettlever i seg sel ikke er farlig, er det et forstadium til mer alvorlig leversykdom, og bør være en motivasjon til å gå ned i vekt. Har man fettlever bør man unngå å i tillegg drikke alkohol, da det kan forverre tilstanden.

Ved å gå ned i vekt reduserer du risikoen for alle disse sykdommene - og har du mange kilo for mye vil vektreduksjon også gi deg mer overskudd og kanskje bedre selvtillit og selvbilde. Lykke til!

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Lege på vakt Ishita Barua
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen