Midjemål: Mer nøyaktig måling av overvekt

BMI forteller lite om forhold mellom muskler og fett - derfor kan midjemål en bedre metode for å undersøke om du er normal- eller overvektig.

MIDJEMÅL: Mer nøyaktig måling, som tar høyde for forholdet mellom fett og muskler. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MIDJEMÅL: Mer nøyaktig måling, som tar høyde for forholdet mellom fett og muskler. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ifølge Folkehelseinstituttet, er ikke BMI alltid like godt egnet til å si noe om enkeltpersoners grad av overvekt og fedme, fordi flere andre faktorer påvirker BMI og helserisiko, for eksempel mengde muskelmasse og hvor fettet sitter.

Det er Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitet i Oslo, enig i.

- BMI er en enkel måte å regne på, men ulempen er at den ikke sier noe om fett og muskler. For de som har BMI over 25, må man lokalisere hvor dette fettet er. Det farligste sitter rundt midjen. Derfor måler vi midjen, har Hjelmesæth tidligere fortalt Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Kan kroppsformen egentlig si noe om helsen din?

1. Her måler du midjemålet

Han forteller at det er viktig å måle korrekt for å få et rett svar.

- Du skal måle mellom nedre del av ribbeina og øvre del av hofta, sier han.

MÅL HER: Et midjemål skal måle mellom nedre del av ribbeina og øvre del av hofta.  Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
MÅL HER: Et midjemål skal måle mellom nedre del av ribbeina og øvre del av hofta. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

2. Sjekk resultatet

Ifølge Helsenorge klassifiserer disse målene til overvekt og fedme:

MennKvinner
NormalvektMidjemål under 93,99Midjemål under 79,99
Overvekt

Midjemål mellom 94 – 101 cm

Midjemål mellom 80 – 87 cm

Fedme

Midjemål over 102 cm

Midjemål over 88 cm

Helserisiko

- En mann med midjemål over 102 centimeter eller en kvinne med midjemål over 88 centimeter har en betydelig økt risiko for hjerte- og karsykdommer. En mann med midjemål mellom 94 centimeter og 101, eller en kvinne med midjemål mellom 80 og 87 centimeter, har en økt risiko for diabetes type 2, sier Hjelmesæth.

LES OGSÅ:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer