Usunn slanking

Ikke alle slankemetoder er like gjennomtenkte og trygge. Ved alle former for dietter som skiller seg veldig fra et normalt, godt kosthold bør man være særlig på vakt. Men også noen dietter som kan virke sunne og balanserte, kan i lengden være uheldige. Her får du tips om hva du bør passe deg for:

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ikke la kroppen "spise seg selv"En del dietter baserer seg på at man skal spise en eller kun noen få matvarer. Disse diettene vil kunne fungere bra med tanke på vekttap en liten stund.

Dette er primært fordi du ikke tilfører kroppen det den trenger slik at den tvinges til å -spise- av seg selv. Dermed vil du tære på både muskelmasse, fettmasse og andre strukturer.

Hvis du går på slike dietter i mer en et par uker kan man få mangler på essensielle næringsstoffer. Hvilke næringsstoffer du kan få mangler på varierer fra diett til diett, men vannløselige vitaminer som B og C og en del mineraler og sporstoffer, vil du kunne få underskudd på ganske raskt.

Aminosyrer bygger muskleneSelv om du sørger for å få i deg nok gram proteiner, kan det hende at du får mangel på enkelte av aminosyrene som proteiner er bygget opp av. Kroppen kan nemlig ikke lage alle aminosyrene selv og må få disse gjennom kosten.

Kjøtt, fisk, melk og egg inneholder alle aminosyrene du trenger. Hvis du utelukker alle disse matvaretypene og i tillegg spiser ensidig, vil du kunne gå ned i muskelmasse uansett. -Alle de essensielle aminosyrene må være tilstede for å opprettholde muskelmassen.

Du trenger noe fett!Dietter som inneholder veldig lite fett kan være problematiske i lengden. Fett har mange viktige oppgaver i kroppen og noen fettstoffer må vi få gjennom kosten.

Dette gjelder omega-3- og omega-6-fettsyrer. Omega-3 finnes primært i fisk og fiskeoljer, mens hovedkilden til omega-6 er planteoljer.

Dessuten er det slik at det finnes svært lite av de fettløselige vitaminene A, D og E i fettfattige matvarer.

Yo-yo-slankingÅ pine seg ned i vekt, for deretter å sprekke og gå opp igjen like mange kilo som man tapte, og å gjenta dette flere ganger, (også kalt yo-yo-slanking) er sannsynligvis mer uheldig for helsen enn å holde en stabil, høy vekt!

Forbrenningen kan bli redusert etter slike svingninger slik at det kan bli enda lettere å legge på seg igjen for hver -runde- man tar. Du taper muskelmasse, og forholdet mellom muskelvev og fettvev blir forandret til det verre.

Slik slanking er heller ikke bra for ens egen selvfølelse, fordi man føler at man mislykkes gang på gang og at mange gir seg selv hele skylden, noe som slett ikke er tilfelle!

PulverdietterPulverdietter kan være helseskadelige hvis de er din eneste kilde til næring og hvis de benyttes over lang tid, eller at du benytter pulveret på annen måte enn det som står anbefalt. Mange av pulverkurene inneholder nok av de essensielle næringsstoffene som man har definert minimum inntak av.

Problemet er bare det at det finnes mange andre komponenter i mat, -og effekter av mat, enn det man får gjennom pulverkurer. Den faktiske negative virkningen man får av å utelate disse stoffene i relativt kort tid er uviss, men flere sykdommer får man god beskyttelse mot hvis man spiser mye -hel- mat i form av frukt og grønnsaker. Den samme beskyttende effekten kan man ikke oppnå hvis man får i seg et begrenset utvalg av næringsstoffene gjennom pulver eller piller.

Dessuten vil ikke pulverdietter hjelpe deg til å legge om kostvanene og livsstilsvanene dine til det bedre!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer