At mange sliter med vekta, er ingen nyhet. De fleste av oss vil på ett eller annet tidspunkt i livet føle at vekta siger oppover, uten at dette nødvendigvis er noe vi ønsker eller jobber mot. Hvorfor er det slik?
I bunn og grunn er det fordi du spiser for mye kalorier i forhold til hvor mye kroppen din forbrenner. Men hvorfor gjør du det, spør du deg selv. Det skal jeg nå forsøke å forklare; her mine tre viktigste grunner til at du spiser mer enn du trenger, og derfor går opp i vekt.
Genetikken din spiller ikke på lag
Genene dine påvirker stort sett alt ved deg og den du er, inkludert om du har tilbøyelighet til å gå opp i vekt. Gener kan påvirke hvor lett du lagrer fett, hvor høy forbrenning du har, hva type mat og smak du liker, og ikke minst – appetitten din. Gener som gir høy appetitt, for eksempel, fører naturlig nok til vektoppgang, eller i det minste at man lettere går opp i vekt.
Gener er ingen skjebne, og selv om du har anlegg for høy appetitt og vektoppgang så betyr ikke det at du ikke kan holde en helt normal vekt gjennom livet. Problemene kan begynne å melde seg særlig hvis du har ugunstige gener og samtidig omgir deg med det fedmedannende miljøet. Dette er selvfølgelig ikke noe man alltid har muligheten til å velge selv.

Matgrep som kan senke kolesterolet
Medisinske grunner kan gjøre vondt verre
Det kan også hende at du går opp i vekt av medisinske grunner, sånn som sykdommer og medikamenter.
Lavt stoffskifte og polycystisk ovariesyndrom er begge eksempler på tilstander som kan føre til høyere vekt.
Det samme kan medisiner som brukes til å behandle enkelte psykiatriske tilstander, steroidhormoner, og diabetesmedisiner.
I samme kategori kan vi nevne røyking. Eller rettere sagt: røykeslutt. Har du forsøkt å slutte å røyke så vet du at vekta da gjerne øker. Det skyldes at mangelen på nikotin normaliserer forbrenningen din som ellers ville vært noe forhøyet. Hvis du i tillegg erstatter røykeritualet med snacks, vil dette også bidra i feil retning.

Depresjonen var lavt stoffskifte
Du lever i et fedmedannende miljø
Samfunnet vårt legger opp til at du skal spise mye mat. Det fedmedannende matmiljøet vi omgir oss med består av ypperlig tilgang på mat med høyt energiinnhold. Vi bader i ferdigmat og snacks, og spiser flere og flere av måltidene våre utenfor hjemmets fire vegger.
Porsjonsstørrelsene er store, og til en billig penge. Mat og drikke er industri, det er en vare som selges på et marked der profitt er det endelige målet, gjerne med aggressiv markedsføring som virkemiddel. Vår primitive hjerne klarer rett og slett ikke å stå imot!
Samtidig stimuleres du til å være fysisk inaktiv, på tross av at du kanskje trener. Mer teknologiske hjelpemidler gir deg mer stillesitting. Byene våre er opprinnelig ikke designet for aktivitet i hverdagen som gåing og sykling, og vi bruker bilen for stort sett alt unntatt de korteste turene. Vi planlegger for mindre aktivitet i skolehverdagen for våre barn, automatiserer vår egen arbeidshverdag, og lar maskiner overta gjøremålene i hjemmet. Igjen foretrekker hjernen vår som regel enkleste utvei.
Hvordan forhindre det?
Der har du det altså. Mine tre viktigste grunner til at du spiser mer enn du trenger, og slik går opp i vekt. Men kan du forhindre dette? Det kan du lese om i denne saken:
