Tre grunner til at det er så vanskelig å gå ned i vekt

Sliter du med å gå ned i vekt, kan du trøste deg med at du ikke er den eneste. Det er tre viktige årsaker til at slanking er krevende, og en av dem er hjernen din.

HJERNEN ROPER OM MAT: Setter du på nødblusset, vil hjernen rope på mat - gjerne usunn mat og godterier. FOTO: Veronika Sekotova / Dmitry Niko / Shutterstock / NTB
HJERNEN ROPER OM MAT: Setter du på nødblusset, vil hjernen rope på mat - gjerne usunn mat og godterier. FOTO: Veronika Sekotova / Dmitry Niko / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kroppsvekta styres av energien du inntar av mat og drikke, og energien du forbrenner. Spiser du mer energi enn du forbrenner går vekta opp; spiser du mindre går vekta ned. Men dette er lettere sagt enn gjort! Har du klart å gå ned i vekt så er det ofte bare et tidsspørsmål før kiloene kryper på igjen. Hvorfor er det slik? Hvorfor mislykkes nesten alle med vekttapet? I denne artikkelen skal jeg gi deg mine topp tre grunner til at det er så vanskelig å gå ned i vekt.

LES OGSÅ: Slik går du ned i vekt, på den sunne måten

Vi har skapt et samfunn der vektoppgang er normalen

Moderniseringen av samfunnet har gitt oss høy tilgang på energi og kalorier. Vi er alle omgitt av velsmakende mat og drikke overalt hvor vi befinner oss, til alle døgnets tider. Og det er svært krevende å motstå dette fedmedannende matmiljøet, selv om du om formodning har hatt flaks med genene dine.

Mat og drikke er ikke bare biologi og kjemi; det er blant annet også psykologi, og det er kultur. Vi bruker mat til å håndtere følelser og befeste sosiale strukturer. Kostholdet er en grunnleggende del av livene våre og vanene våre, og vi velger ofte minste motstands vei – den som er velsmakende og som gir velbehag. Vekta vil nesten uunngåelig krype oppover for alle etter hvert som årene går.

Det er vanskelig å overstyre hjernens rop om mat i det lange løp

Vi liker å tro at vi bevisst styrer sjappa, men det er hjernen som sørger for at de aller fleste oppgaver i kroppen blir utført, og det helt uten din mentale tilstedeværelse. Hjernen styrer også vekta. Heldigvis. Selv bitte små forskjeller i energibalanse ville over tid ellers føre til ukontrollerte og farlige utslag i vekta.

Under normale forhold mottar hjernen signaler om energistatusen blant annet i fettvevet og tarmen, og den justerer graden av sultfølelse og metthet slik at matinntaket møter behovet. Skulle hjernen ønske mer mat så er du ganske maktesløs – før eller siden må du bare spise. Ved vektnedgang er det nettopp dette systemet som aktiveres: hjernen justerer graden av sultfølelse, og atferden innrettes slik at du spiser mer mat.

KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG SVARER: Hjelper det å faste? Går man ned i vekt og får bedre helse?

Det hører også med til historien at det er stor forskjell i hvor mettende en matvare oppleves. Juice er mindre mettende enn hel frukt, fin hvetebakst er mindre mettende enn havregryn, og brus, godteri og snacks er mindre mettende enn det meste annet. Hvilke matvarer vi velger – bevisst eller ubevisst – er dermed avgjørende for hvordan hjernen justerer signalene om sult og metthet, så her gjelder det å spille seg selv god.

Fysisk aktivitet er viktig, men ikke for å gå ned i vekt

Mange mener at fysisk aktivitet er viktig for å gå ned i vekt. Det er feil. Trening vil riktignok øke forbrenningen i muskulaturen som arbeider, men langt mindre enn du skulle tro. Det virker som om kroppen forsøker å begrense hvor mye energi den forbrenner.

I stedet for å øke forbrenningen i det uendelige vil stadig økende aktivitetsnivå og trening føre til at du når et slags platå der du ikke klarer å forbrenne mer. Én grunn til dette er at du bruker mindre energi på daglig drift av for eksempel indre organer.

Trening øker også sultfølelsen, og gjør dermed enkelt opp for det du forbrant i løpet av økta.

Til tross for dette er aktivitet likevel helt avgjørende; kroppen din må ha aktivitet for å fungere best mulig. Du håndterer rett og slett det fedmedannende, moderne samfunnet langt bedre med en viss grad av daglig aktivitet. Fysisk aktivitet er et slags supervåpen mot stadig vektoppgang, enten du er normalvektig eller overvektig, eller nylig har tatt av 20 overflødige kilo.

LES OGSÅ: Slankepiller og andre produkter for vektnedgang

Oppsummering

Vektproblematikk skyldes mange ting, blant annet at vi har skapt et fedmedannende samfunn, at vi har hatt en manglende forståelse av hjernens kontroll over matinntaket, og at det finnes mange misoppfatninger om hvilken rolle fysisk aktivitet spiller. Så ja, selv om det er vanskelig å gå ned i vekt, så er det ikke umulig. Og du kan komme langt på vei ved å ta tak i mine topp tre årsaker som gjør det hele særlig vanskelig.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer