Skulle gått ned tre-fire kilo. Hvordan gjør jeg det?

Svaret fra klinisk ernæringsfysiolog vil sannsynligvis overraske deg. Høy vekt kan være skadelig, men det er heller ikke bra å være misfornøyd med vekta hele livet.

STYR UNNA TREDDIETTENE: Velg heller sunn mat. Foto: margouillat photo / Shutterstock / NTB
STYR UNNA TREDDIETTENE: Velg heller sunn mat. Foto: margouillat photo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Føler du ofte at du veier litt for mye? At du helst skulle tatt av noen kilo? Da er du i godt selskap. De fleste av oss kjenner nok på det iblant. Tre-fire kilo ned er vel utelukkende bra, tenker du kanskje. Ja da, altfor høy vekt kan være skadelig, men det er heller ikke bra å være misfornøyd med vekta hele livet. I denne teksten skal jeg derfor gi deg mine tanker om det å bære på noen få kilo ekstra.

Fungerer det? Trolig ikke

For det første: Fungerer det å gå ned tre-fire kilo i vekt? Trolig ikke. Det vil si, det er fullt mulig å klare det, men kiloene kryper raskt på igjen. Og så må prosessen gjentas. Jojo-slanking kan være skadelig, selv om det er snakk om få kilo. Når du går ned i vekt er det fare for at du mister både muskler og beinvev, og dersom dette gjentas til stadighet kan du se frem til en alderdom med større utsikter til dårlig helse.

Men dette handler om mer enn den fysiske helsa. Hvis du begynner å lete så finnes det nok hundrevis av ting du kan være misfornøyd med ved deg selv, både på utsiden og innsiden. En del av det å bli voksen handler om å akseptere alle sine selverklærte feil og mangler, og heller spille frem sine sterke sider. Ikke la noen kilo fra eller til definere hvem du er.

Bytt ut en dårlig målsetting med en bedre

Tre-fire kilo ned fungerer altså ikke, og det er derfor en dårlig målsetting. Jeg synes du skal bytte den ut. Fokuser heller på å unngå vektøkning. Stabil vekt er nemlig et mål i seg selv, og det er et svært godt et sådan. Vi lever i et fedmedannende samfunn, og for de aller fleste av oss vil kiloene ubønnhørlig sige på med alderen. La derfor stabil vekt over tid – flere år og tiår – bli en seier, noe å strebe etter.

En fordel med å skifte målsetting på denne måten er at du frigjør deg fra trenddiettenes fristende, men klamme grep. Hvert nye år virker å bringe med seg en ny diett som lover gull og grønne skoger, som regel i form av vektnedgang. Men når du nå ikke lenger synes vektnedgang er så nøye, kan du trygt droppe og lese den artikkelen, kjøpe den boka, klikke på den lenken, bestille det kosttilskuddet, eller starte den dietten. Du gjør rett og slett noe annet i stedet.

Skaff deg noen gode vaner

Det er mange måter å unngå vektoppgang på, og det meste handler om å skaffe seg noen gode vaner. Her skal du få tre forslag av meg.

For det første, skaff deg en badevekt, og vei deg en gang iblant. Det er vanskelig å vite om vekta er på vei opp hvis du ikke sjekker av og til.

For det andre, la lørdag være lørdag. Ja, det er lov å kose seg iblant, men blir det litt mye kos? Forsøk å spise maks hundre gram brus, godteri, søtsaker, kaker og snacks hver uke.

Og til slutt, legg inn aktivitet i hverdagen. Tenk mindre på at aktiviteten du bedriver skal forbrenne så himla mye; det viktigste er at fysisk aktivitet og trening gjøre at kroppen rett og slett fungerer bedre, og er en ypperlig måte å hindre stadig vektoppgang på.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer