Andelen overvektige barn har gått opp de siste årene. I USA regner man med at hele 1/3 av barn og ungdom er overvektige. Selv om vi ikke har like stor andel overvekt blant norske barn er tendensen også her tydelig og bekymringsfull.
De fleste barn som er overvektige, blir overvektige også som voksne, selv om det ikke alltid er tilfellet. Hos voksne vet vi at det å være overvektig er forbundet med økt risiko for en hel rekke sykdommer, som diabetes, hjerte-/karsykdommer og kreft.
Hvorfor blir noen barn overvektige?
Overvekt hos barn kan ha flere årsaker, men det skyldes i all hovedsak påvirkning av ytre faktorer som lite aktivitet og høyt kaloriinntak. Slike ytre faktorer kan ikke forklare all overvekt hos barn, da også genetikk spiller en viktig rolle, men disse ytre faktorene er også spesielt viktige da de som regel kan motvirkes.
Usunne matvarer (særlig sukkerholdig brus), større porsjoner, mindre familiesamvær under måltider, mindre fysisk aktivitet og mindre søvn er alle trender som kan være med på å forklare den økende tendensen til overvekt hos barn.
Mye stillesitting er også assosiert med overvekt hos barn, og medikamentbruk kan også være en faktor i noen tilfeller.
LES OGSÅ: Når bør du gå ned i vekt?
Kosthold
Et kosthold hvor energiinntaket er høyere enn forbruk medfører vektoppgang og overvekt.
Studier viser sterke bevis for at inntak av sukkerholdig drikke som for eksempel cola, har direkte sammenheng med vektoppgang og fedme hos barn og ungdom. (2) Svært mange barn spiser godteri nesten hver dag, og drikker sukkerholdig brus daglig.
Felles for disse matemnene er at de er kaloririke, altså at de inneholder mye energi i forhold til mengden mat, og det blir derfor lett å innta mer kalorier enn man forbrenner i løpet av en dag - og da legger man på seg.
Dette forteller blodsukkeret om helsen din

Arv og miljø
Tendensen til å bli overvektig ligger for noen av oss i familien. Dersom man selv eller partneren (eller begge) er overvektige, er sjansen for at barna deres også blir overvektige høy.
Miljøet spiller også en stor rolle, familiens vaner hva gjelder mat og livsstil vil også i stor grad “arves”. Barn som vokser opp i en familie som sitter mye stille og ikke går ut på tur, har en mye høyere risiko for overvekt enn de som vokser opp i fysisk aktive familier.
Skjebnen er likevel på ingen måte beseglet: det er mye man kan gjøre for at den arvelige tendensen til overvekt ikke skal få overtaket - med et kaloriinntak som er balansert i forhold til kaloriforbruket gjennom et sunt kosthold og regelmessig aktivitet, blir man ikke overvektig.
LES OGSÅ: Fraråder lett overvektige å gå på slankekur - dette bør du gjøre i stedet

Voksesmerter hos barn
Inaktivitet
I dag bruker barn i økende grad tid foran en eller annen skjerm, som TV-er, PC-er og andre spillkonsoller - tilbudet er stort! Tidligere, da disse tilbudene var få, var det nok vanligere å løpe rundt i nabolaget eller å sparke fotball, for innendørs var det i hvert fall betydelig kjedeligere. Tidligere var det også vanligere at barna gikk til skole og fritidsaktiviteter, men nå er det blitt en selvfølge med skolebuss mange steder, og flere og flere steder føles skoleveien såpass utrygg for foreldre eller barn at de velger å kjøre selv om det ikke er så langt. I noen svært få tilfeller kan det ligge medisinske grunner som for eksempel hormonforstyrrelser, bak barnets overvekt - dette er sjelden, men selvfølgelig viktig å få utelukket dersom det ikke finnes noen åpenbar grunn til overvekten eller dersom barnet har andre symptomer i tillegg.
LEGEN SVARER: - Hvor mange kalorier trenger jeg hver dag?

10 enkle råd for å gå ned i vekt
Er barnet mitt overvektig?
Hvis du tror at barnet ditt kan være overvektig, kan det være lurt å diskutere det med legen først: Legen kan bedre avgjøre om barnet har et vektproblem eller ikke, på bakgrunn av høyde- og vektmålinger, og vekstkurver.
Det å skulle avgjøre om et barn er overvektig kan være vanskelig, ettersom barna vokser i rykk og napp. For eksempel er det vanlig at et barn har en vekstspurt når det gjelder vekten, for senere å “ta igjen” på høyden først senere.
Avhengig av funn og grad av overvekt kan adekvate tiltak iverksettes, fra helsefremmende råd i den ene enden av skalaen, til spesialisthenvisning og tverrfaglig behandling i mer alvorlige tilfeller.
Hva kan jeg som forelder gjøre?
Generelt anbefales ikke behandling av overvekt hos de minste barna. Fedme og overvekt hos eldre barn bør følges opp, og foreldre bør være aktive i denne behandlingen.
Hovedfokus vil som regel være på moderate og varige endringer i kosthold og fysisk aktivitet, og ikke dramatisk slanking eller slankekurer. Langvarig oppfølging er viktig.
Noe av det aller viktigste i denne settingen er å vise barnet at det er like mye verdt uansett hva det veier. Barn oppfatter subtile signaler svært fort, og vonde følelser av ikke å være bra nok kan gi barnet dårlig selvtillit. Overvektige barn trenger aksept, oppmuntring og støtte.
LES PÅ KK.NO: Hvordan snakke med barn og ungdom om overvekt?
Det er svært viktig å øke aktivitetsnivået dersom familien er inaktiv. Regelmessig fysisk aktivitet, sammen med sunne kostholdsvaner, er den mest effektive måten å oppnå en sunn vekt i en sunn kropp - det trenger slett ikke være så vanskelig! Man blir en rollemodell for barna dine. Dersom de ser at foreldrene synes det er gøy å være ute og leke, er sjansen stor for at de også vil synes at det er det. Dersom barna vokser opp med fysisk aktivitet, er det også større sjanse for at de forblir fysisk aktive resten av livet.

Depresjon hos barn
Planlegg hyggelige aktiviteter i helgen: sykkelturer, gåturer, soppturer, bærplukking, svømmehallen, dansing: det er mange ting å finne på! Aktivitetene gir samtidig en masse hyggelige felles opplevelser å se tilbake på og styrker familiebåndene. Hør på hva barna har lyst til - det er viktig at aktivitetene er lystbetonte og ikke føles som press eller tvang.
Barn skal aldri settes på slankediett for å gå ned i vekt, bortsett fra i de tilfellene der en lege har sett det som nødvendig av medisinske grunner. Å sette barn på slankediett kan føre til mangelsykdommer, vekst- og utviklingsforstyrrelser og kan dessuten gi barnet et negativt og forkvaklet syn på mat og kropp. Det viktigste er å fremme at den videre veksten blir så sunn som mulig og forebygge videre overvekt.
Denne saken er oppdatert i sin helhet og utvidet av lege Rune ERlandsen. Saken ble opprinnelig publisert på Lommelegen i 2004. Kilder ved revisjon: Uptodate 2) Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer for forebygging, utredning og behandling av overvekt